Instant Payments tussen ABN AMRO en bunq nu mogelijk

21 december 2017 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Klanten van ABN AMRO en bunq kunnen sinds 12 december binnen slechts tien seconden geld naar elkaar overmaken. “Dagenlange wachttijden - ook in het weekend - behoren hiermee tot het verleden”, aldus Ali Niknam, oprichter en CEO van bunq.

Op 12 december 2017 is voor het eerst een succesvolle Instant Payment gerealiseerd tussen ABN AMRO en bunq, een IT-bedrijf dat bancaire diensten aanbiedt. Instant Payments, of real-time betalingen, zijn overboekingen die binnen enkele seconden verwerkt zijn. Waar het bij traditionele overboekingen vaak nog uren tot dagen duurde voor het geld op de rekening van de begunstigde stond, is die wachttijd bij Instant Payments nog slechts tien seconden.

ABN AMRO en bunq

Ali Niknam, de oprichter en CEO van bunq, vertelt dat bunq al langer real-time overboekingen aanbiedt. “Het interbancair betalingsverkeer was daar echter nog niet klaar voor”, aldus Niknam. Met de lancering van het SEPA Instant Credit Transfer (SCT Inst) netwerk*, een grootschalig Europees initiatief voor real-time betalingen, zijn nu ook interbancaire Instant Payments mogelijk tussen verschillende banken in Europa. “We zijn zeer verheugd dat gebruikers nu ook bij betalingen tussen banken niet meer hoeven te wachten”, aldus Niknam.

Niknam geeft aan trots te zijn vooruit te lopen op het grotere Europese initiatief. “Nu ook ABN AMRO Instant Payments ondersteunt hopen we van harte dat de rest snel zal volgen. Daar worden gebruikers immers alleen maar beter van," concludeert Niknam.

* SCT Inst is een initiatief van de European Payment Council. Zo’n 600 betaalinstellingen zijn aangesloten bij het netwerk en bereiden hun systemen voor om in 2018 real-time betalingen aan te kunnen bieden aan hun klanten. Sommigen zijn klaar om de Instant Payments aan te bieden, waaronder ABN AMRO en ING.