Online bank Bunq introduceert real-time overboekingen

12 mei 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Bunq introduceerde vorige week de mogelijkheid om real-time overboekingen tussen verschillende banken plaats te laten vinden. Het bancaire IT-bedrijf maakt hiervoor gebruik van betalingsverzoeken via iDeal, en pakt hiermee een primeur in de Nederlandse bankensector.

De afgelopen jaren worden steeds meer bankzaken digitaal geregeld, van het versturen van betalingen via mobiel of internet bankieren tot het openen van een nieuwe rekening. Alles gaat veel sneller, maar de snelheid van overboekingen tussen verschillende banken bleef achter op de ontwikkelingen. In Nederland is het alleen mogelijk om een directe overboeking tussen verschillende banken te laten uitvoeren tijdens kantooruren van de bank, waardoor het vaak uren tot soms dagen duurt voordat een betaling bij de ontvanger binnen is.

Bunq app

Om die reden besloten de banken samen met De Nederlandsche Bank in 2015 om te gaan investeren in real-time transactieverwerking. Naar verwachting zouden zij in 2019 zo ver zijn dat hun infrastructuur real-time overboekingen mogelijk maakt. Maar terwijl de banken investeren en hun systemen wijzigen staan kleinere bancaire spelers niet stil. Bunq, een bancair IT-bedrijf dat in het najaar van 2015 zijn betaalverkeerdiensten beschikbaar stelde voor het grote publiek, pakt de primeur.

Vorige week introduceerde Bunq voor zijn klanten de mogelijkheid om real-time geld te ontvangen van klanten van andere banken. Voor deze nieuwe techniek maakt Bunq gebruik van de betaalverzoeken die Bunq-klanten kunnen versturen naar andere mensen met een Bunq-rekening. Ali Niknam, CEO en oprichter van het bedrijf, liet in een reactie weten dat steeds meer gebruikers van de Bunq-app en online bancaire diensten betaalverzoeken wouden versturen naar mensen die geen klant zijn bij Bunq. Sinds vorige week is deze mogelijkheid er wel, maar door deze betalingen plaats te laten vinden via iDeal, heeft Bunq als eerste Nederlandse bank real-time overboekingen tussen verschillende banken mogelijk gemaakt.

Het werkt als volgt. Als een rekeninghouder van Bunq geld wilt ontvangen van iemand die zijn of haar rekening bij een andere bank heeft, dan stuurt de Bunq-klant een betaalverzoek naar die persoon. Vervolgens kan deze persoon het betaalverzoek accepteren door het verzochte bedrag te betalen via iDeal. Het betaalde bedrag staat vervolgens direct op de rekening van de ontvanger.

Nieuwe app
Tegelijkertijd met de introductie van het realtime ontvangen van betalingen voor zijn klanten, heeft Bunq ook een nieuwe versie van zijn app gelanceerd. De nieuwe app is sneller en biedt gebruikers een veranderde, snellere manier om een rekening te openen. Sinds medio maart 2016 is Bunq op de zakelijke markt actief, met een zakelijke rekening voor onder meer ZZP-ers en MKB-ers.