Bunq betreedt zakelijke markt met zakelijke rekening

16 maart 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

IT-bankstartup Bunq betreedt de zakelijke markt met de lancering van een zakelijke rekening. De zakelijke rekening is per direct beschikbaar voor alle zzp’ers, mkb’ers, stichtingen, verenigingen en alle andere ondernemers. Dat maakte Bunq oprichter Ali Niknam bekend.

Nieuwe aanbieder timmert aan de weg

Met Bunq is voor het eerst in tien jaar een nieuwe onafhankelijke aanbieder van bancaire diensten met een bankvergunning de markt betreden. De IT-bankstartup maakt het mogelijk om via een betaalapp eenvoudig geld over te boeken en betalingen te ontvangen op je mobiele telefoon. Eind vorig jaar ging de nieuwe bank van start met particuliere betaalrekeningen. Begin februari van dit jaar kwam daar de mogelijkheid tot automatische incasso bij. Sinds deze week kunnen ondernemers een zakelijke rekening openen.

Bunq Zakelijk

Goedkope zakelijke propositie

Oprichter Ali Niknam hoopt met zijn zakelijke propositie in een behoefte te voorzien, want zakelijke rekeningen zijn vaak duur. Voor zzp’ers is er nauwelijks iets te kiezen. Enkel ASN Bank, SNS en Knab beschikken over een aparte, goedkopere zzp-rekening. Daar is nu Bunq bijgekomen. “We zijn op vrijwel alle punten goedkoper dan de vier grootbanken in Nederland”, zegt Niknam tegen het FD. Bunq introduceert een transparant kostenmodel. Voor een zakelijk account gaat Bunq €1 per maand rekenen.

Transparant kostenmodel

Een betaling binnen de Bunq-omgeving gaat €0,05 kosten en in het SEPA-gebied €0,10. Ook is het mogelijk voor €0,05 een verzoek tot betaling te doen, een bijlage mee te sturen voor €0,10 per bijlage en te chatten met klanten voor €0,02 per bericht. Voor een zakelijke bankpas, die vier jaar geldig is betalen klanten €9. Dat is minder dan bij traditionele zakelijke rekeningen, maar meer dan bij specifieke zzp-rekeningen, waar de bankpas bij de prijs is inbegrepen. De vaste kosten zijn dan €21 per jaar voor het eerste jaar en €12 voor de drie daaropvolgende jaren.

60% besparing door betalen naar gebruik

Daarmee is de zakelijke rekening van Bunq een stuk voordeliger dan die van andere banken, maar ook van specifieke zzp-rekeningen elders. Volgens Niknam zullen de kosten kleine ondernemers er niet van weerhouden om een zakelijk account te openen. “Veel ondernemers weten niet dat ze bij alle andere banken ook transactiekosten betalen. Iedereen kan zelf uitrekenen hoeveel het scheelt”, zegt de Bunq oprichter. Niknam denkt dat een besparing van 60% haalbaar is. “We geloven in betalen naar gebruik in plaats van vaste hoge kosten.”

Voordeling alternatief

Neem het voorbeeld van kleine zakelijke instanties, zoals stichtingen, vve’s en zzp’ers. De kosten van een betaalrekening staan voor deze kleinzakelijke klanten niet in verhouding tot het gebruik’’, aldus Ali Niknam in het FD. Voor de kleinzakelijke klant die weinig betalingen doet, is Bunq een voordelig alternatief, omdat je geen vaste hoge kosten hebt en slechts betaalt voor het gebruik.