ABN AMRO en ING klaar voor lancering Europees instant payment-netwerk

26 oktober 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen

Op 21 november 2017 wordt SCT Inst gelanceerd, een Europees samenwerkingsverband voor het faciliteren van real-time overboekingen tussen bijna 600 Europese banken. Twee van de banken die aangeven klaar te zijn voor de lancering en de dienst na 21 november zullen aanbieden zijn afkomstig van Nederlandse bodem: ABN AMRO en ING.

SCT Inst is een initiatief van de European Payments Council (EPC) en staat voor SEPA Instant Credit Transfers. De afgelopen maanden hebben betaaldienstverleners in heel Europa zich ingespannen om hun IT-infrastructuur gereed te maken om instant payments naar andere deelnemers in het netwerk mogelijk te maken. Volgens de EPC hebben zich 585 betaaldienstverleners geregistreerd als deelnemer aan het netwerk. De dienstverleners zijn afkomstig uit Duitsland, Estland, Italië, Letland, Litouwen, Nederland, Oostenrijk en Spanje – met vooral veel Sparkasse-banken (Duitsland en Oostenrijk), Raiffeisenbanken (Oostenrijk) en Caja Rural-banken (Spanje). Bovenop de 585 geregistreerde financiële instellingen hebben zich nog eens rond de 400 betaaldienstverleners aangemeld onder vermelding van een latere datum waarop zij klaar zijn om deel te nemen in het netwerk.

ABN AMRO en ING klaar voor lancering Europees instant payment-netwerk

ABN AMRO en ING

Vanuit de Nederlandse bankensector hebben zich tot nu toe twee banken gereed gemeld voor het verwerken van SCT Inst-transacties. Voor klanten van ABN AMRO en ING zal het mogelijk worden om transacties met een maximale grootte van €15.000 binnen tien seconden over te boeken naar andere betaaldienstverleners die deelnemen aan het SCT Inst-programma. Om dit te kunnen bewerkstelligen zijn de twee grootbanken het afgelopen jaar druk bezig geweest om hun IT-systemen hierop voor te bereiden. Waar een betaling vanaf 21 november na maximaal tien seconden op de rekening van de begunstigde staat, duurt dit in de huidige situatie nog enkele uren tot zelfs meerdere dagen. SCT Inst zorgt ervoor dat betalingen ook in de avonduren, weekenden en op feestdagen direct verwerkt worden. De SCT Inst-transacties worden zowel via internetbankieren als mobiel bankieren aangeboden.

De EPC benadrukt dat de deelname aan het SCT Inst-netwerk volledig vrijwillig is en geeft aan onder de indruk te zijn van het harde werk dat alle deelnemers hebben getoond. Naar verwachting zullen zich in de komende maanden nog meer betaaldienstverleners melden, wat een verdere versterking van het netwerk zou betekenen.