Grootschalig initiatief voor real-time betalingen gelanceerd

22 november 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De European Payments Council (EPC) heeft op 21 november 2017 het SEPA Instant Credit Transfer (SCT Inst) netwerk gelanceerd. Vanaf nu bieden bijna 600 betaaldienstverleners uit acht Europese landen real-time overboekingen aan. De komende jaren wordt het netwerk verder uitgebreid met meer aanbieders uit meer EU-landen. SCT Inst is het eerste grootschalige internationale initiatief om real-time betalingen te bewerkstelligen.

De lancering van SCT Inst is een reactie op de groeiende behoefte van consumenten en bedrijven om geld direct over te boeken zonder dat de begunstigde hier uren tot dagen op moet wachten. De opkomst van verschillende kleinere initiatieven die instant payments/real-time betalingen aanbieden, zoals het Britse Faster Payments, zorgde er bovendien voor dat de EPC zich zorgen begon te maken over het ontstaan van een gefragmenteerde Europese markt voor snelle betalingen.

De betaaldienstverleners die zich hebben aangesloten bij SCT Inst hebben zich de afgelopen maanden ingespannen om hun systemen klaar te stomen voor het aanbieden van de nieuwe snellere vorm van overboekingen. 585 betaaldienstverleners – afkomstig uit Duitsland, Estland, Italië, Letland, Litouwen, Nederland*, Oostenrijk en Spanje – zijn al aan boord en de EPC meldt dat er in 2018 en 2019 nog meer dienstverleners uit België, Duitsland, Finland, Malta, Nederland, Portugal en Zweden zullen aanhaken.

SCTInst

Betaling binnen 10 seconden

Klanten van de aangesloten dienstverleners kunnen vanaf 21 november gebruikmaken van het netwerk, dat hen in staat stelt om tot €15.000 over te boeken en het geld binnen tien seconden op de rekening van de begunstigde te hebben. Dit kan zowel binnen de landsgrenzen als voor betalingen naar elk van de 34 SEPA-landen. Bovendien kunnen betaaldienstverleners onderling afspraken maken om het maximumbedrag voor de instant betalingen te verhogen.

Javier Santamaría, voorzitter van de EPC, vertelt: “Met zijn talloze voordelen verankert het SCT Inst netwerk Europese betalingen in de digitale wereld van ‘altijd en overal’. SCT Inst is wereldwijd het enige regionale initiatief van zijn soort. De Europese betaalgemeenschap mag trots zijn op zijn inspanningen om real-time euro overboekingen mogelijk te maken.” Hij nodigt andere dienstverleners uit om zich ook aan te sluiten bij het netwerk. “Ik kan betaaldienstverleners die zich nog niet hebben aangesloten bij SCT Inst alleen maar aanmoedigen om dit zo snel mogelijk toch te doen. Deze verbeterde integratie van Europese betalingen zal enorme voordelen hebben voor zowel bedrijven als consumenten in Europa”, besluit hij.

* Vanuit Nederland hebben ING en ABN AMRO zich aangesloten bij SCT Inst.