Ondernemers leveren jaarrekening digitaal aan via SBR Nexus

27 maart 2019 Banken.nl 1 min. leestijd

SBR Nexus moet ondernemers minder stress geven bij het aanleveren van hun jaarrekening bij banken. De organisatie die een initiatief is van ABN AMRO, ING en Rabobank ontwikkelde samen met leveranciers van accountancy-software de SBR Jaarrekening. Naar eigen zeggen is de jaarrekening met enkele klikken makkelijk en veilig aan te leveren en daarmee minder werk dan het mailen van een pdf-je.

De letters SBR staan voor ‘standard business reporting’, een standaard voor digitale uitwisseling van financiële gegevens tussen ondernemers en banken. SBR is een initiatief van de drie grote banken ABN AMROING en Rabobank, die het kredietproces voor ondernemers wilden vereenvoudigen en verder digitaliseren. Eerst heette het dan ook SBR Banken, eind vorig jaar is de naam gewijzigd naar SBR Nexus.

Ondernemers leveren jaarrekening digitaal aan via SBR Nexus

Die naamswijziging viel samen met een koerswijziging. SBR Nexus zocht de samenwerking met leveranciers van accountancy-software. Uit dat huwelijk is nu de SBR Jaarrekening geboren. Volgens SBR Nexus is het de eerste grote stap in het versimpelen van de dienstverlening. De nieuwe SBR Jaarrekening wordt beter aangesloten bij het werkproces van de accountant omdat de SBR Jaarrekening is gebaseerd op de inrichtingsjaarrekening. Ondernemers en accountants hoeven minder data aan te leveren bij de banken dan voorheen, data waarover accountants of administratiekantoren niet altijd over beschikten.

Begin deze maand heeft ABN AMRO als eerste bank actief gevraagd naar de SBR Jaarrekening. ING en Rabobank zullen spoedig volgen. Ondernemers en accountants kunnen verwachten dat banken vanaf nu actief gaan vragen om deze vorm van SBR-rapportages. Naar verluidt is ook het uitlezen van de rapportages door medewerkers van de bank verbeterd, waardoor zij niet meer hoeven vragen om pdf-jaarrekeningen.