ING maakt mobiel betalen gratis, ABN AMRO bewandelt omgekeerde weg

07 februari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

Klanten van ING hoeven per 1 april niet meer te betalen voor de dienst mobiel betalen, via smartphone. Momenteel rekent de bank nog 50 eurocent per maand voor gebruik van de mobiel betalen app. ABN AMRO doet juist het tegenovergestelde. De zogeheten Wallet-app is nu nog gratis, per 1 juli gaan gebruikers 50 eurocent per maand betalen.

Medio 2018 berichtte Betaalvereniging Nederland dat ongeveer een half miljoen Nederlanders een mobiel betalen app op hun telefoon hadden. Inmiddels zullen dat er weer een stuk meer zijn. Betalen per smartphone zit in de lift en zal naar verwachting alleen maar verder in populariteit toenemen. De smartphone is al een voornaam contactpunt tussen consument en bank, maar wordt dat nog meer als mensen de pinpas gedag zeggen ten faveure van de mobiel.

ING maakt mobiel betalen gratis, ABN AMRO bewandelt omgekeerde weg

Klanten van ING die mobiel willen betalen moesten tot voor kort een aparte app gebruiken, ING Mobiel Betalen. De kosten voor het gebruik lagen op 50 eurocent per maand. Per 1 april verdwijnen die kosten. Dat heeft vooral te maken met integratie in de algemene mobiel bankieren app van ING. Woordvoerster Eva Hersbach licht tegenover tech-website Tweakers toe: “Voorheen hadden we een app voor Mobiel Betalen maar sinds eind vorig jaar is de dienst geïntegreerd in onze reguliere app voor bankieren. Daarmee zijn er ook geen onderhoudskosten meer voor de Mobiel Betalen-app.”

ABN AMRO gaat kosten rekenen

Opmerkelijk is dat concullega ABN AMRO juist het tegenovergestelde doet. Veel diensten zitten in de overkoepelende mobiel bankieren app, maar voor mobiel betalen kiest de bank bewust voor een losstaande app, Wallet. Het gebruik is nu nog gratis, maar per 1 juli rekent de bank 50 eurocent per maand. Geen wereldbedrag natuurlijk, al zal het bepaalde groepen mensen wellicht om het principe gaan. Kort geleden startte ABN AMRO met het aanbieden van wearables als betaalmiddel, die dienst kost per direct 50 eurocent per maand.

Goed om te weten, al het bovenstaande is enkel van toepassing is op Android-telefoons, voorzien van een nfc-chip. Dat laatste hebben bijna alle moderne telefoons wel. Voor Iphone-gebruikers blijft het voorlopig nog even wachten op Apple om mobiel te betalen.