ABN AMRO stopt als laatste grote bank met hypotheek voor Nederlandse expats

05 februari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Voor Nederlandse expats die buiten de Europese Economische Ruimte (EER) wonen en werken valt ABN AMRO in principe af als hypotheekverstrekker. Daarmee voegt ABN AMRO zich bij de andere grote banken, die dat besluit eerder al namen. Volgens de bank zijn dergelijke hypotheken te duur en vormen ze een te groot risico. Bestaande hypotheken worden hierdoor niet beïnvloed.

Hoeveel Nederlandse staatsburgers exact als expat in het buitenland wonen en werken is niet bekend. Wel valt uit bepaalde afgeleiden (bijvoorbeeld registraties voor landelijke verkiezingen) op te maken dat het er enkele honderdduizenden moeten zijn. Het grootste deel van deze expats woont binnen de EER, de 28 lidstaten van de EU plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Een veel kleiner deel zwerft de wijdere wereld over. Voor die groep wordt het steeds lastiger om in Nederland een hypotheek los te krijgen. Na eerder als de Volksbank, ING en Rabobank stopt ABN AMRO als vierde grote bank met het verstrekken van hypotheken aan deze groep expats.

Focus op dichtbij

De focus van ABN AMRO op (West-)Europa krijgt de laatste jaren effectief gestalte. Zo was daar bijvoorbeeld het afstoten van rekeninghouders in Suriname en de verkoop van een Aziatische private banking-tak. Nu richt de bank zich op de hypotheekregeling voor Nederlandse expats, meer specifiek de groep die buiten de EER woont en werkt. Voor hen wordt het erg lastig om nog een hypotheek bij de bank te krijgen.

ABN AMRO stopt als laatste grote bank met hypotheek voor Nederlandse expats

ABN AMRO bevestigt het besluit. “Het niet-ingezetenen-beleid passen we toe omdat het bedienen van klanten buiten Europa steeds meer risico’s en extra kosten met zich brengen” vertelt een woordvoerder. “We willen niet het risico lopen op het niet goed naleven van wet- en regelgeving. Het blijft lastig om risico's op afstand in te schatten in landen waar wij niet gevestigd zijn.”

Wanbetaling of inkomen vormen geen criteria

Voor een specifieke groep Nederlanders is het besluit slecht nieuws. Temeer omdat ABN AMRO de laatste grote Nederlandse bank was die nog een dergelijke hypotheekregeling bood. Tegenover het FD stelt José de Boer, hypotheekadviseur voor expats: “Het aantal gedupeerden is fors en er is heel weinig duidelijkheid. Het is een vreemde maatregel. Dit zijn hun beste klanten en er is nagenoeg nul risico op wanbetaling.” ABN AMRO geeft echter aan dat wanbetaling noch inkomen criteria vormen voor het niet-ingezetenen-beleid.

Inmiddels is al de oproep ontstaan richting banken om met werkgeversorganisatie om de tafel te gaan zitten om deze kwestie op te lossen ten behoeve van de expats. Hoewel er naar verluidt creatieve oplossingen zijn, kosten die veel moeite. Uitwijken naar bijvoorbeeld een Duitse bank is een andere optie die genoemd wordt.