Rabobank en Mastercard koplopers in samenwerking met startups

28 november 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Negen financiële instellingen zijn door de Europese Commissie aangemerkt als koplopers in het samenwerken met startups. Onder de geprezen financiële spelers bevinden zich Rabobank en Matercard.

In 2013 werd het Startup Manifesto gepubliceerd. Het meest kritische punt dat hierin naar voren kwam, was dat “continentaal Europa momenteel niet zo goed als andere delen van de wereld – met name Silicon Valley – nieuwe bedrijven creëert die voorbestemd zijn tot groei”. Om hier verandering in te brengen, is vanuit de Europese Commissie Startup Europe Partnership (SEP) opgericht, dat zich richt op het bieden van een geïntegreerd pan-Europees platform om de beste startups aan de oppervlakte te laten komen en hen zo te helpen uitgroeien tot scale-ups. Hiervoor koppelen ze de startups aan gevestigde corporates en investeerders om hen te voorzien van de benodigde financiering en in een vroeg stadium kennis te laten maken met concrete strategische opties.

Om deze doelstelling verder te ondersteunen, besloot SEP onlangs onder de loep te nemen welke corporates eruit springen in hun samenwerking met startups. In totaal zijn 36 corporates die actief zijn binnen het Europese continent geëerd om hun actieve omgang met het startup-ecosysteem. De lijst is namens SEP opgesteld door Mind the Bridge en Nesta, en gebaseerd op de input van verschillende startups. Aan hen werd gevraagd om corporates te nomineren die zij zien als de meest actieve bedrijven op het gebied van open innovatie. De 36 winnende bedrijven zijn verdeeld in twee categorieën: 12 zijn aangemerkt als SEP Europe’s Corporate Startup Stars en 24 als SEP Europe’s Open Innovation Challengers.

Rabobank en Mastercard koplopers in samenwerking met startups

Onder de 36 gelauwerde bedrijven bevinden zich negen financiële instellingen. Mastercard, Barclays en KBC behoren tot de 12 bedrijven die zijn uitgeroepen tot Corporate Startup Star. Daarnaast behoren Rabobank, Banco Sabadell, BBVA, LVMH, RBS en Santander tot de 24 bedrijven die zijn aangemerkt als Open Innovation Challengers. 

“Samenwerking tussen gevestigde corporates en startups kan beide enorm veel overnemen”, stelt Jyrki Tapani Katainen, Europees commissaris voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen.Startups krijgen de toegang tot middelen en marktinzichten om hen te helpen op te schalen, terwijl zulke samenwerkingen voor gevestigde bedrijven een sterke voortdrijver van innovatie kunnen zijn – naast dat ze voor subtielere voordelen kunnen zorgen, zoals cultuurverandering. Het is echter moeilijk om het goed aan te pakken. Wij geloven dat de organisaties die het goed doen moeten worden erkend als pioniers en hopen dat ze elkaar inspireren.” 

Rabobank toont zijn commitment onder meer als een van de hoofdsponsors van de StartupDelta Summit, die is bedoeld voor het versterken, verbinden en vergroten van het startup ecosysteem in Nederland. Daarnaast biedt de bank een zogeheten ‘Startupbootcamp’, dat beginnende ondernemers begeleidt in de ontwikkeling van hun bedrijf. Mastercard werkt onder meer samen met beginnende ondernemingen via zijn ‘Start Path’-programma: “We partneren met startups van over de hele wereld om hen te helpen hun business op te schalen”, aldus een woordvoerder. “Het programma stelt bedrijven in staat om toegang te verkrijgen tot Mastercards wereldwijde ecosysteem en om nieuwe markten te veroveren door relaties met Mastercard en onze klanten.”