Adyen enige Nederlandse fintech in KPMG Fintech 100

24 oktober 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Betalingsverwerker Adyen is de enige Nederlandse fintech die voorkomt in de Fintech 100 2018 van KPMG en H2 Ventures. Het bedrijf staat genoteerd op een zeventiende plaats. Van de vier hoogstgenoteerde fintechs zijn er maar liefst drie van Chinese komaf. In totaal zijn 100 fintechs uit 36 landen vertegenwoordigd en haalden zij dit jaar een som van meer dan $52 miljard aan investeringen op.

Het zijn Chinese bedrijven die dit jaar de wereldwijde fintech-dans leiden. Dat blijkt uit de Fintech 100 die KPMG samen met H2 Ventures gepubliceerd heeft. De Fintech 100 is een samenstelling van de 50 belangrijkste gevestigde fintech-bedrijven en de 50 meest innoverende nieuwe bedrijven. Met Ant Financial (payments) en JD Finance (lending) bezet China de bovenste twee plekken. Du Xiaoman is op plaats vier het derde Chinese bedrijf. Slechts het bedrijf Grab uit Singapore weet zich tussen het geweld van de Chinese unicorns te nestelen. Adyen is de enige Nederlandse partij die terugkomt, op de zeventiende plaats.

“De positie van China is een bewijs van het feit dat in dit land steeds meer durfkapitaal in financiële innovatie wordt gestoken en dat Chinese FinTechs zich in een steeds grotere belangstelling van investeerders mogen verheugen”, zegt Ank van Wylick, FinTech-partner bij KPMG.

Overzichtskaart herkomst fintechs

Bovenstaande kaart toont de herkomst van alle bedrijven uit de Fintech 100. Hoewel China de topposities claimt, komen daar absoluut gezien niet de meeste vandaan voor wat betreft deze lijst. Koploper op dat gebied is de Verenigde Staten, waar 18 fintechs vandaan komen. De kernen zijn duidelijk zichtbaar en ook weinig verrassend. De meeste fintechs uit deze lijst komen uit Noord-Amerika, Europa en Azië.

In totaal zijn 36 landen vertegenwoordigd en dat is een forse diversificatie ten opzichte van de lijst van vorig jaar, toen het nog om 22 landen ging. Nieuwe landen zijn onder meer Thailand, Vietnam, Maleisië, Tsjechië en Argentinië. Goed nieuws voor opkomende economieën is dat volgens KPMG meer dan 40% van de fintechs is opgericht in dergelijke landen en daar ook nog steeds actief is. Fintech wordt vaak gezien als een manier om financiële dienstverlening toegankelijk te maken ook voor het armere deel van de wereld.

Sector overzicht fintechs

Het meeste succes wordt gevierd in de sectoren Payments en Lending, samen goed voor 55% van het totaal. Van Wylick: “Daarnaast zien we steeds meer ondernemingen die actief zijn op het gebied van vermogensbeheer en in verzekeringsbranche. Vijftien bedrijven op de lijst zijn actief op het gebied van vermogensbeheer en twaalf bedrijven houden zich bezig met insurtech. Ook het aandeel van neobanken neemt toe. De lijst telt inmiddels zeven van dit soort digitale banken.”

Neobanken kondigen zich aan

Van Wylick vervolgt: “In de eerste zes maanden van dit jaar zagen wij investeringen van meer dan $100 miljoen in de Britse en Europese neobanken Revolut, Atom Bank, Nubank, N26 en Tandem. Een signaal dat wij wereldwijd aan de vooravond staan van de opkomst van allerlei nieuwe technologieën om digitaal te kunnen bankieren. Deze digitale banken hebben geen last van verouderde IT-systemen en traditionele infrastructuren en zetten flinke stappen als het gaat om productvernieuwing en het werven van klanten.”

Klik hier voor de volledige lijst.