Rabobank partnert met Keniaanse fintech voor ondersteuning lokale boeren

28 mei 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De Rabobank Foundation werkt samen met de Keniaanse fintech Dodore om boeren in oostelijk Afrika verder te helpen. Dodore is de bedenker van de Agri-wallet, een platform dat kleine boeren toegang geeft tot financiering, dat werkt met blockchain-technologie. Door een nieuwe investering kan Dodore zijn zaken verder uitbreiden, met als doel meer boeren helpen.

Boeren spelen in ontwikkelingslanden een belangrijke rol. Juist in landen waar voedseltekorten regelmatig de kop op steken is lokale voedselproductie extra belangrijk, geld om voedsel te importeren is er namelijk doorgaans niet. Een solide financiële sector waar boeren kredieten kunnen afsluiten evenmin. De Keniaanse fintech Dodore heeft via blockchain-technologie een platform ontwikkeld, dat kleinschalige boeren toegang verleend tot financiering en uitbouw van hun bedrijven. Rabobank investeert via Rabobank Foundation in Dodore en door verder te investeren kunnen naar verwachting meer boeren gebruik gaan maken van het platform.

Oost-Afrikaanse boeren krijgen meer financieringsmogelijkheden

Dodore ontwikkelde de zogeheten Agri-wallet, een spaarsysteem gebaseerd op blockchain-technologie, waarmee boeren kunnen sparen, lenen en betalen en dat boerengemeenschappen toegang geeft tot financiële diensten die anders onmogelijk zouden zijn.

Meer productie zonder meer oerwoudkap

Sijmen de Hoogh is medeoprichter en CEO van Dodore en licht toe: “Als de achterliggende technologie van cryptocurrency’s komt blockchain vaak negatief in het nieuws. De Agri-wallet is een mooi voorbeeld van een blockchainplatform dat ook voor traditionele financiële instanties interessant is. Dat is goed nieuws, want door de groeiende wereldbevolking moet de landbouwproductie de komende jaren met honderd procent verhoogd worden zónder meer oerwouden te kappen. Met de Agri-wallet willen wij dit mede mogelijk maken en de samenwerking met Rabobank Foundation is daarbij van groot belang. Door hun steun kunnen we nu boeren leningen verschaffen via onze Agri-wallet.”

“Rabobank Foundation ondersteunt al jaren kleinschalige boeren in Afrika. Dit gebeurt meestal via leningen aan boerencoöperaties. Met de Agri-wallet verwachten wij kleinschalige boeren beter te kunnen bereiken met leningen, hen een makkelijker manier te bieden om te sparen en hiermee hun landbouwproductie te verhogen”, aldus Madelon Pfeiffer, programmamanager Afrika bij Rabobank Foundation.