Drie achtereenvolgende ministers waarschuwden ING om beloningsbeleid

23 oktober 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Drie achtereenvolgende ministers van Financiën hebben ING gewaarschuwd voor maatschappelijke onrust om salarisverhogingen. Dat meldt de Telegraaf op basis van interne stukken van het ministerie die de krant gewobt heeft.

In maart kwam ING in opspraak vanwege een voorgenomen salarisverhoging van topman Ralph Hamers van €2 miljoen per jaar naar €3 miljoen per jaar. Volgens toenmalig president-commissaris Van der Veer nodig, om de verhouding met internationale collega’s gelijker te trekken. Vanuit maatschappij en vanuit de politiek was de kritiek niet van de lucht. De uitkomst is bekend, ING zag uiteindelijk af van een salarisverhoging.

Drie achtereenvolgende ministers waarschuwden ING om beloningsbeleid

Van der Veer gaf destijds aan een inschattingsfout te hebben gemaakt. Volgens ING werden salarisverhogingen echter afgestemd met het Ministerie van Financiën. De Telegraaf dook via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) in interne stukken van het ministerie en komt tot een andere conclusie.

‘Jarenlange wrijving’

Volgens de Telegraaf hebben meerdere kabinetten op rij ING gewaarschuwd voor (te) abrupte salarisverhogingen. Met name vanwege het feit dat de bank met €10 miljard staatssteun overeind moest worden gehouden. Een steun die overigens volledig terugbetaald is, met rente. Jan Kees de Jager - die zelf eens beloofde dat een bepaalde lening met rente terugbetaald zou worden - waarschuwde hier al voor, Jeroen Dijsselbloem in de jaren erna en inmiddels is het de verantwoordelijkheid van Wopke Hoekstra. De krant spreekt van een situatie van ‘jarenlange wrijving’ tussen ING en het Ministerie van Financiën én weerspreekt nu dat salarisverhogingen werden afgestemd met het ministerie.