50% salarisverhoging topman ING terecht of onwenselijk?

09 maart 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De gisteren aangekondigde salarisverhoging van ING topman Ralph Hamers is de bank en de topman op forse kritiek komen te staan. Zowel vakbonden als politici spreken er schande van. Zo diende GroenLinks Tweede Kamerlid Bart Snels gisteren een motie in, waarin hij de salarisverhoging scherp veroordeelt. Naast GroenLinks ondertekenden alle coalitiepartijen, PVV, SP, PvdA, DENK, SGP, PvdD en 50Plus de motie, met uitzondering van Forum voor Democratie (FvD).

Door het ondertekenen van de motie spreekt de Tweede Kamer een moreel oordeel uit over de geplande salarisverhoging van ING’s bestuursvoorzitter Hamers. De ophef ontstond gisteren, toen ING aankondigde dat het salaris van de bestuursvoorzitter dit jaar met ruim 50% wordt verhoogd, tot meer dan €3 miljoen per jaar.

ING President-commissaris en ex-Shell topman Jeroen van der Veer, die gaat over de salarisverhoging, was al langer van mening dat de ING-topman ten opzichte van collega's bij soortgelijke organisaties te weinig verdiende. Maar vanwege het maatschappelijke klimaat durfden de ING-commissarissen het vooralsnog niet aan om de beloning substantieel op te schroeven. “Ralph Hamers is Eredivisie maar werd Jupiler League betaald”, zei de oud-Shell-topman tegenover het Financieele Dagblad. De bank beroept zich op een vergelijking van het salaris van hun topman met die van andere organisaties die aan de Eurostoxx 50-index genoteerd staan. Hamers prijkt op de ranking op de 49e plaats. Na de door te voeren loonsverhoging zou Hamers, zo laat de bank weten, slechts een bescheiden stijging maken op de lijst, naar plek 44.

Beloning van de Raad van Bestuur

Tweede Kamerlid Snels: “Deze salarisverhoging is onwenselijk, maatschappelijk onbeschoft en getuigt van een stuitende arrogantie. Een paar jaar geleden heeft de ING nog €10 miljard moeten lenen van de overheid en nu vinden ze het kennelijk rechtvaardig om hun topman een salarisverhoging te geven van een miljoen. Ik ben blij dat de Kamer het met GroenLinks eens is dat dit moreel verwerpelijk is”.

Ook vanuit andere hoeken is kritiek geuit naar aanleiding van het nieuws. Zo noemt vakbond CNV de loonsverhoging voor Hamers “absurd” en spreekt de vakbond van “ouderwets graaien”. “Dat de bank weer goed draait, is dankzij de medewerkers. Kennelijk spelen die ook in de Eredivisie", aldus CNV bestuurder Ike Wiersinga, die aangeeft dat de loonsverhoging “gevolgen zal hebben voor lopende cao onderhandelingen met ING”.

Concreet krijgt Hamers er dit jaar, als de salarisverhoging doorgaat, extra aandelen bij ter waarde van 50% van zijn vaste salaris van €1,75 miljoen. De extra beloning is niet onderhevig aan het in Nederland geldende bonusplafond van 20% voor financiële instellingen, een maatregel die sinds 2015 in ons land in werking is. Dat komt doordat er geen prestatiedoelen aan de extra aandelen gekoppeld zijn. 

Ook de huidige minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) heeft gereageerd op het nieuws. “Het helpt op geen enkele manier om het broze vertrouwen in de sector te herstellen”, aldus de minister, die aangeeft meteen na het horen van het nieuws contact heeft laten opnemen met de bank. Hoekstra stelt dat er de afgelopen maanden intensief met banken is gesproken over het belang van het herstel van vertrouwen in de sector. ING laat weten verder niet te willen reageren op de kwestie. De voorgestelde loonsverhoging moet nog wel door de aandeelhouders worden goedgekeurd op 23 april. De beleggersvereniging VEB acht de kans groot dat die goedkeuring er komt.