Strategisch investeringsfonds Rabobank investeert in agtech ProducePay

22 oktober 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Via het strategisch investeringsfonds Rabo Frontier Ventures investeert de bank in landbouwtechnologie van de Amerikaanse startup ProducePay. ProducePay biedt boeren in het vers-segment financiële middelen, nieuwe technologie en data-inzichten. In totaal haalt het bedrijf in een serie-B financiering $14 miljoen op.

Het kan niet op met de porte-manteauwoorden. Fintech (financial technology), insurtech (insurance technology) en regtech (regulatory technology) zijn inmiddels aardig ingeburgerd. De betekenis achter de minder bekende term agtech laat zich raden, agricultural technology. Het wordt ook wel de ‘Queen of Green’ genoemd. Innovatieve bedrijven die met moderne technologie de landbouw willen omvormen tot een meer efficiënte voedselvoorziening.

Financieel product

Met steeds meer mensen op deze aarde zal de productie omhoog moeten om niet tegen een voedselplafond aan te lopen. Met behulp van financiële middelen, technologische hulpmiddelen en inzet van data wil ProducePay boeren op een duurzame manier de wereld laten voeden. Volgens Rabobank lopen boeren vaak tegen het probleem aan om op korte termijn een financiering te krijgen voor hun gewassen. ProducePay kenmerkt gewassen die snel bederven als financieel product. Hiermee verlichten ze de financiële druk voor boeren en komt er cash-flow bij voor productie en hebben boeren meer directe toegang tot financiering.

Investering Rabobank bevordert duurzame voedselvoorziening

“Rabobank wil als leidende Food & Agri bank van de wereld dé partner zijn bij revolutionaire ventures in landbouwtechnologie. ProducePay biedt een oplossing die perfect aansluit bij de Food & Agri ambities van de Rabobank. Hun diensten pakken een significant pijnpunt in de waardeketen van versproducten aan. Het platform biedt boeren mogelijkheden om op een meer kostenefficiënte en minder risicovolle manier met retailers in contact te komen, waarvan alle betrokken partijen in de voedsel-waardeketen zullen profiteren”, vertelt Harrie Vollaard, hoofd van Rabo Frontier Ventures.

Kortetermijn cash en transparantie

Met de nieuwe middelen wil ProducePay de financieringswerkzaamheden opschalen en een software-platform ontwikkelen. Pablo Borquez Schwarzbeck, CEO van ProducePay: “We hebben minstens drie jaar gestoken in het opnieuw uitvinden van hoe de productie-industrie toegang kan krijgen tot korte termijn cash en transparantie in hun keten. Tot nu toe heeft ProducePay geholpen bij de transactie van meer dan $850 miljoen aan versproducten. Door financiële steun van Anterra Capital, de leidende Food & AgTech VC en Rabobank, ’s werelds meest vooraanstaande Food & Agri bank, zijn we bijgestaan op de weg naar fintech leiderschap in de versproductie industrie.”