BNG Bank en VNG roepen ondernemers op tot ondersteuning gemeentelijke verduurzaming

16 augustus 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

BNG Bank en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vragen lokale ondernemers om mee te denken over gemeentelijk duurzaamheidsbeleid. De oproep vindt plaats in het kader van de Global Goals Social Impact Challenge. Goede ideeën maken kans op financiering vanaf een bedrag van €100.000.

BNG Bank heeft als kerntaak de publieke sector te ondersteunen in het realiseren van maatschappelijke doelstellingen. De bank financiert onder meer decentrale overheden, woningcorporaties en onderwijsinstellingen. In dit geval draait die maatschappelijke doelstelling om een meer duurzaam gemeentelijk beleid. Om een meer duurzaam gemeentelijk beleid concreet vorm te geven roepen BNG Bank en VNG lokale ondernemers op om met ideeën te komen die dergelijk beleid ondersteunen.

BNG Bank en VNG roepen ondernemers op tot ondersteuning gemeentelijke verduurzaming

De Global Goals for Sustainable Development zijn in wezen een voortzetting van de Millennium Goals van de Verenigde Naties, een ambitieus plan voor een betere wereld voor iedereen. Één van die Global Goals is ‘Verantwoordelijke productie en consumptie’. In Nederland zijn circa 60 gemeenten aangesloten bij het initiatief Gemeenten4GlobalGoals om het genoemde doel van verantwoordelijke productie en consumptie te halen, voor 2030. Maar waar begin je aan zo’n omvangrijke en ook best wel ingrijpende doelstelling? Hoe geef je het in de praktijk handen en voeten? Bijvoorbeeld door de hulp van mensen met kennis van de lokale situatie in te schakelen. In dit geval ondernemers. Ondernemers die goede ideeën insturen maken kans op financiering van dit idee vanaf een bedrag van €100.000.

Problematiek concreet aanpakken

Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht en tevens voorzitter van VNG, ziet het voordeel wel in van toenadering tussen banken, gemeenten en ondernemers: “Terwijl klimaatverandering dagelijks in het nieuws is, blijft de grote vraag: hoe kunnen we de problematiek rondom duurzame productie en consumptie concreet aanpakken? Ik ben blij dat BNG Bank en gemeenten de handen ineenslaan met ondernemers voor concrete oplossingen.”

Ondernemers hebben tot 9 september de tijd om ideeën in te sturen.

Gerelateerd: BNG Bank organiseert regionale bijeenkomsten voor duurzame ontwikkeling