BNG Bank wil €300 miljoen investeren in Nederlandse publieke sector

18 december 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG Bank) wil €300 miljoen investeren in de Nederlandse publieke sector. Hiertoe heeft zij een leningsovereenkomst gesloten met de Council of Europe Development Bank (CEB). Het is de bedoeling dat de investeringen een maatschappelijk verantwoord karakter hebben.

Vorige week tekende BNG Bank op het hoofdkantoor in Den Haag een leningsovereenkomst van €300 miljoen met de Council of Europe Development Bank (CEB). Het is de bedoeling dat BNG Bank deze financiering gebruikt voor duurzame leningen ten behoeve van de bouw of modernisering van lokale infrastructuur, sociale woningbouw, gezondheidszorg, onderwijs en algemeen energiebesparende investeringen in Nederland.

Betrokken

Olivier Labe is lid van de Raad van Bestuur van BNG Bank en legt uit: “BNG Bank is betrokken partner voor een duurzamer Nederland in het belang van mens, markt en milieu. Ons doel is om overheidsbeleid te ondersteunen tegen zo laag mogelijke tarieven. Via deze lening kan BNG Bank haar klanten de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van de middelen van CEB. Daarom past deze overeenkomst perfect in onze strategie.”

Olivier Labe (BNG Bank) en Rolf Wenzel (CEB)

De CEB is verbonden aan de Raad van Europa, een multilaterale organisatie waarin 47 Europese landen samenwerken. De Raad van Europa moet niet verward worden met de Europese Raad* en is evenmin onderdeel van de Europese Unie. De organisatie heeft dan ook geen supranationale bevoegdheden en kan dus ook geen Europese wetten invoeren. De Raad van Europa richtte in 1956 de Ontwikkelingsbank van de Raad van Europa op, met als oorspronkelijke doel vluchtelingen en ontheemden na de Tweede Wereldoorlog te steunen. Tegenwoordig ligt de nadruk op het vergroten van sociale cohesie in de lidstaten.

Sociaal bewogen

“Deze lening bevestigt de betrokkenheid van CEB bij het versterken van de groei en de sociale cohesie in Europa", legt Gouverneur Rolf Wenzel van CEB uit. "Sociale huisvesting, educatie en ontwikkeling van de infrastructuur, inclusief energiebesparende maatregelen, behoren tot onze belangrijkste aandachtsgebieden. We zijn verheugd over deze samenwerking met BNG Bank die ertoe zal bijdragen dat de CEB-financiering een grote sociale impact heeft in Nederland", besluit hij.

*De Europese Raad bestaat uit de regeringsleiders of gekozen staatshoofden van de 28 lidstaten van de Europese Unie, een voorzitter en de voorzitter van de Europese Commissie.