Delta Lloyd: Huizenbezitter laat geld liggen

31 maart 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Bijna driekwart (74%) van de huizenbezitters weet niet dat ze een lagere rente kunnen krijgen wanneer hun huis meer waard is dan de hypotheek. En dat terwijl 63% van de Nederlandse huizenbezitters een huis met overwaarde heeft. Zij kunnen met een lager rentetarief fors besparen op de hypotheeklasten. Dat blijkt uit onderzoek van Delta Lloyd onder Nederlandse huizenbezitters, uitgevoerd door MarketResponse. Daarnaast blijkt dat 56% van de huizenbezitters nog nooit heeft gekeken of een lagere hypotheekrente mogelijk is. En meer dan de helft wil zelfs geen actie ondernemen om dit te regelen.

Actie ondernemen als de rente lager kan

Joost Melis, directeur Delta Lloyd Bank: "Het grootste deel van de Nederlandse huizenbezitters heeft nog steeds een huis dat meer waard is dan de hypotheek. Uit ons onderzoek blijkt echter dat veel mensen geld laten liggen, omdat ze niet weten dat de rente lager kan. Delta Lloyd wil mensen inzicht geven en ze er van bewust maken dat ze kunnen besparen. Daarom roepen wij iedereen op kritisch naar hun huidige hypotheekrente te kijken en actie te ondernemen als de rente lager kan. Wij hebben een rekentool ontwikkeld waarmee mensen snel kunnen zien of ze kunnen besparen en hoeveel hen dat per maand kan opleveren.”

Delta Lloyd - Huizenbezitters

Besparen bij oversluiten hypotheek

De voornaamste redenen om niet naar de mogelijkheid van een lagere hypotheekrente te kijken zijn:

  • Het al hebben van een lage rente (37%)
  • De kosten van het oversluiten van de hypotheek (20%)
  • Oversluiten is te veel gedoe (12%)

Mensen die wel naar hun hypotheekrente kijken doen dit vooral aan het einde van de rentevaste periode (42%). Maar ook huizenbezitters die tussentijds hun hypotheek oversluiten kunnen geld besparen met een lagere rente. Hierbij is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in de oversluitkosten (notaris-, taxatie- en advieskosten en eventuele boeterente).

Tussentijds aflossen

Ook voor huizenbezitters waarbij hun huis minder waard is dan hun hypotheek, is het aan te raden om kritisch naar hun hypotheekrente te kijken. Bij de meeste hypotheekverstrekkers mogen mensen per jaar 10% boetevrij aflossen van het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Hierdoor kan de hypotheeklening lager worden dan de waarde van het huis en komt ook deze groep in aanmerking voor een lagere rente. Uit het onderzoek blijkt dat 23% hier toe bereid is en dat 30% dit wil afhankelijk van hoeveel hij hiervoor moet aflossen.