Betaaldienst Payconiq wint terrein in Nederland

07 juni 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Met Payconiq rollen ING, Rabobank en de Volksbank gezamenlijk een nieuwe mobiele betaaldienst uit in Nederland. De dienst werd al enige tijd getest door een groep rekeninghouders van ING en Rabobank en wordt nu beschikbaar voor klanten van alle Nederlandse banken. Met Payconiq kunnen consumenten via hun smartphone online en offline betalen.

Waar kunnen consumenten Payconiq voor gebruiken? Het is ten eerste een middel voor mobiel betalen, zowel online in webshops als offline (via scannen van een QR-code) in winkels. Ten tweede kunnen consumenten geld naar elkaar overboeken. Ten derde is het via Payconiq mogelijk om deel te nemen aan zogeheten loyalty-programs van winkels, in de zin van sparen voor korting of extra’s bijvoorbeeld. Daarbij maakt het inmiddels niet meer uit of je een rekening hebt bij één van de ondersteunende banken of niet.

Betalen met Payconiq via een QR-code

In Nederland brengen INGRabobank en de Volksbank de betaaldienst gezamenlijk op de markt. Betalen met Payconiq is in Nederland binnenkort mogelijk bij een tiental winkelketens zoals Karwei, Zeeman, Dirk, Bruna, ICIParisXL, Primera, La Place en Spar. Payconiq heeft met onder meer deze ketens de afspraak om Payconiq aan te gaan bieden aan hun klanten. Om uit te groeien tot een app waar niemand meer omheen kan en de concurrentiestrijd met soortgelijke aanbieders te winnen is het nodig om meer winkels te binden. Volgens topman Guido Vermeent is de aansluiting van nieuwe grote ketens relatief eenvoudig: “We zijn al een jaar actief in België en we worden gesteund door sterke aandeelhouders. Dat maakt ons een heel ander type start-up.”

Succes in België

De uitrol van Payconiq in Nederland volgt op successen in België. Bij onze zuiderburen is Payconiq aardig ingeburgerd aan het raken. Zo’n 50.000 winkeliers accepteren de betaaldienst en naar verluidt hebben een miljoen Belgen de app al gedownload, wat voor een land met ongeveer 11 miljoen inwoners erg veel is. De app wordt bovendien actief ondersteund door de lokale bankensector: BNP Paribas, AXA Bank, Belfius, KBC en ING hebben allemaal een aandeel in Payconiq België.