Betalen met wearables populair volgens experiment ABN AMRO

01 juni 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Consumenten blijken graag te betalen met wearables, als ze de mogelijkheid hebben. ABN heeft de afgelopen maanden 500 Nederlanders laten testen met armbanden en ringen en 78% van hen geeft aan wearables liever te gebruiken dan een betaalpas. Slechts 19% prefereert nog wel de betaalpas.

Even je ring of je armband voor een kastje houden en de betaling is voltooid. Hoe lang zal het duren voordat betalen met wearables dagelijkse realiteit wordt? Naar verwachting niet heel lang. De betaalpas zal voorlopig vast niet volledig uit het straatbeeld verdwijnen, maar een test die ABN AMRO momenteel uitvoert met een groep Nederlanders toont de potentie aan van wearables als betaalmiddel.

Wearables populair onder testers

ABN AMRO is begin dit jaar gestart met een proef en voorzag 500 klanten van wearables om te kijken in welke mate dit geadopteerd zou worden. Evenals bij contactloos pinnen, is €25 de limiet voor betalingen zonder het invoeren van een code. Inmiddels geeft 78% van hen de voorkeur aan betalen met wearables, zeker voor kleine betalingen. De pinpas is nog maar bij 19% favoriet. Dat zijn percentages die klare taal spreken, al moet daarbij wel opgemerkt worden dat consumenten die geen interesse hebben in betalen met wearables zich waarschijnlijk ook niet hebben aangemeld als tester.

Een wearable - het woord zegt het al - kan eigenlijk alles zijn wat je kunt dragen. Zolang in de wearable een NFC-chip verwerkt zit, zoals ook in moderne telefoons en in onze huidige pinpassen, kunnen consumenten het gebruiken als betaalmiddel. De meest voorkomende vormen zullen echter armbanden, horloges en ringen gaan zijn.

Suggesties ter verbetering

De stemming over betalen met wearables is dus zeer positief, op basis van het experiment tot nu toe. De testers komen terug bij ABN AMRO met twee voorname verbeteringen. De eerste is de mogelijkheid om ook betalingen te doen bóven de €25, daarvoor is dan wel een pincode benodigd. De tweede verbetering die gebruikers voorstellen is dat de afschrijving direct zichtbaar is op het rekeningoverzicht, dat is nu namelijk pas een dag later. Daarmee is de test nog niet afgelopen, ABN AMRO verlengt de test namelijk om meer nuttige terugkoppeling vanuit de testers te krijgen.