ING en HSBC sluiten eerste handelstransactie via blockchain

16 mei 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Nederlandse ING en het Britse HSBC hebben naar eigen zeggen de eerste handelstransactie ooit gesloten via blockchain. In testomgevingen zijn er ongetwijfeld al eerder dergelijke transacties gesloten, maar dit zou de eerste commerciële transactie in de praktijk zijn.

Al enkele jaren horen we dat blockchain het financiële systeem op zijn kop gaat zetten, misschien nog wel meer dan internet ooit deed. In geconditioneerde omgevingen testen banken er lustig op los, in de hoop vooraan te staan wanneer blockchain gemeengoed wordt. ING en HSBC voltooiden onlangs in de praktijk een handelstransactie via het Corda blockchain-netwerk en en volgens beide banken was dit de eerste ooit.

ING en HSBC sluiten eerste handelstransactie via blockchain

Door gebruik te maken van blockchain kunnen transacties in de toekomst op een snelle en betrouwbare manier plaatsvinden. Zonder veel papierwerk of een verwerkingstijd van soms meerdere dagen. In eerste instantie fijn voor klanten, want zij krijgen een betere dienstverlening. Voor banken betekent het minder werk en minder tijd en daarmee dus grote kansen om te besparen. Over de hele linie bekeken zorgt blockchain dus voor meer efficiëntie.

Sojabonen

De transactie was van toepassing op een lading sojabonen, die door het Amerikaanse agri-bedrijf Cargill verscheept werd van Argentinië naar Maleisië. Vivek Ramachandran, Globad Head of Innovation and Growth Commercial Banking, is positief gestemd door deze geslaagde transactie: “Met blockchain verdwijnt de noodzaak voor papieren documentatie, omdat alle betrokken partijen verbonden zijn aan hetzelfde platform, waar updates instant worden doorgevoerd.”