ING eerste NL lid van internationaal blockchain initiatief R3

23 november 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

ING is als eerste Nederlandse bank toegetreden tot een consortium van inmiddels 30 internationale banken om de toepassing van blockchain-technologie in de wereldwijde bankensector te realiseren. Dat blijkt uit recente berichtgeving van Reuters. Het project ging in september van start met negen van ’s werelds grootste banken, in samenwerking met R3, een technologische startup uit New York.

Banken wereldwijd tonen veel interesse in de blockchain, het decentrale transactieregister dat iedere transactie van bitcoins bijhoudt. De technologie zorgt ervoor dat transacties tussen verschillende personen kunnen plaatsvinden zonder de tussenkomst van een derde partij, zoals een bank of andere financiële dienstverlener, en deze overschrijvingen vinden daarom zo goed als realtime plaats. Bij transacties via de bank kan dit vele malen langer duren, en om die reden zijn een groot aantal banken geïnteresseerd geraakt in de technologie, en op zoek naar manieren waarop zij zelf deze technologie zouden kunnen toepassen om hun transactiedienstverlening te versnellen.

Bitcoins

Het R3 project
In september 2015 sloegen negen banken de handen ineen, onder wie grootbanken als Goldman Sachs, JPMorgan en UBS, om te onderzoeken hoe zij zelf de blockchain technologie zouden kunnen inzetten. Om te helpen bij hun zoektocht en het onderzoeksproces te versnellen werkt ook New Yorkse startup R3 mee aan het project, de nu ook wel bekend staat als het R3 project. De banken investeren gezamenlijk in de startup, die zich bezighoudt met het ontwikkelen van toepassingen van de blockchain technologie in de financiële sector.

Sinds de lancering in september hebben nog meer zich banken bij het consortium aangesloten, dat inmiddels 30 leden telt uit de wereldwijde bancaire sector. Grote spelers als Deutsche Bank, HSBC, Bank of America en Barclays hebben zich al aan de gelederen van de samenwerking toegevoegd. Eind vorige week werd de laatste groep van vijf banken bekendgemaakt die het project komen versterken, namelijk BNP Paribas, Wells Fargo, MacQuarie, de Canadian Imperial Bank of Commerce en de eerste Nederlandse bank in het consortium ING.

“We hebben het een jaar zelf geprobeerd om blockchain-initiatieven te ontwikkelen”, vertelt Mark Buitenhek, hoofd betaal- en transactiediensten van ING, onlangs in het FD. “Maar we zagen dat je dingen samen moet doen, dat je moet voorkomen dat er technische fragmentatie optreedt. Dan moet je dezelfde taal spreken.” CEO van R3, David Rutter, stelt tegenover Reuters: “Het R3 samenwerkingsmodel is de beste manier om snel, efficiënt en kosteneffectief deze nieuwe technologieën in te voeren in de wereldwijde financiële markten.” De eerste concrete voorstellen voor het gebruik van de technologie worden halverwege 2016 verwacht.