Negen grote banken sluiten blockchain alliantie

22 september 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Negen van ’s werelds grootste banken hebben de handen ineengeslagen om de mogelijkheden achter de blockchain technologie te onderzoeken. Hiervoor gaat het consortium samenwerken met New Yorkse technologische startup R3.  

De blockchain is het decentrale register waarin iedere bitcoin wordt gevolgd van transactie tot transactie en van eigenaar tot eigenaar. De blockchain is in feite een netwerk van computers dat de transacties vastlegt per munt, waardoor er niet langer een derde partij bij een transactie hoeft worden betrokken. Blockchain wordt door veel experts gezien als de echte innovatie achter de opkomende bitcoin.

Coalitie
Eerder dit jaar stelde KPMG al op basis van onderzoek dat de bitcoin en vooral de achterliggende blockchain een verstorend effect kan gaan hebben voor de financiële sector. Om te onderzoeken hoe zij zelf de blockchain technologie zouden kunnen inzetten hebben negen banken de handen ineengeslagen in een samenwerking met technologische startup R3. Onder de banken bevinden zich enkele van de grootste ter wereld, zoals Goldman Sachs, JPMorgan en UBS. De rest van de groep bestaat uit Credit Suisse, Barclays, RBS, Commonwealth Bank of Australia, BBVA en State Street.

Bitcoins

De banken investeren gezamenlijk in de startup R3, een technologisch bedrijf uit New York dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van toepassingen van de blockchain technologie in de financiële sector. Deze technologie zou potentieel ook van grote waarde kunnen zijn voor banken omdat blockchain mogelijkheden zou kunnen bieden om het complexe systeem van interbancaire transacties te versimpelen. Dit zou banken jaarlijks miljarden euro’s kunnen opleveren omdat de technologie clearing en settlement acties van de bank overbodig maakt.

David Rutter, CEO van technologiebedrijf R3, vertelt: “We hebben meerdere rondetafelgesprekken gevoerd, om de mogelijke gevolgen van blockchain goed te overwegen, en wat het kan beteken voor het besparen van geld en tijd, en om een beter paradigma in te luiden voor de wereld van Wall Street en financiën.” Hoe de banken de nieuwe technologie gaan inzetten is nog niet duidelijk. Wel hebben de samenwerkende banken laten weten dat de eerste focus ligt op het onderzoeken wat voor onderliggende architectuur er nodig is – de bestaande blockchain zoals voor bitcoins gebruikt wordt of een alternatieve soortgelijke technologie.