Duurzaam beleggen wint terrein volgens ABN AMRO

16 april 2018 Banken.nl 2 min. leestijd

Duurzaam beleggen krijgt steeds meer de overhand en het is zelfs de toekomst van beleggen. Dat is volgens ABN AMRO MeesPierson de uitkomst van een onderzoek dat het deed onder beleggers met een tenminste gedeeltelijk duurzame aandelenportefeuille. Twee derde van de onderzochte beleggers denkt dat duurzame beleggingen de overhand gaan krijgen en zelfs meer rendement gaan maken dan conventionele beleggingen.

Duurzaam bankieren is niet zomaar een marketing-dingetje voor banken. Naast bewustwording over het feit dat klimaatverandering ook de bankensector kan gaan raken, worden duurzame beleggingen ook steeds gebruikelijker en meer rendabel. ABN AMRO MeesPierson deed onderzoek naar hoe beleggers aankijken tegen duurzaam beleggen. Ze verwachten in meerderheid dat duurzame beleggingen een steeds groter deel van beleggingsportefeuilles gaan vormen. Gemiddeld beleggen duurzame beleggers 36,52% in hun portefeuille duurzaam. Een minderheid van 8% belegt zelfs uitsluitend duurzaam. Interessant is dat 54% van de respondenten meldt dat hun duurzame beleggingen evenveel of meer opleverden dan conventionele beleggingen. Beleggers schatten hun gemiddelde rendement op duurzame beleggingen in op 10% over het afgelopen jaar.

Steeds meer duurzame beleggingen

ABN AMRO geeft aan dat de praktijk de gedachten van deze beleggers ondersteunt. Volgens Eran Habets - Managing Director Products & Solutions ABN AMRO MeesPierson - gaat het inderdaad goed met duurzame beleggingen: “Ook wij zien dat rendementen van duurzame beleggingsportefeuilles van ABN AMRO niet onder doen voor traditionele beleggingen. Op dit moment is het bij ABN AMRO duurzaam belegde vermogen ruim 10 miljard euro. Dat is een stijging van 23% ten opzichte van vorig jaar.” Daarmee is het einde zeker nog niet in zicht: “Omdat we als bank een bijdrage willen leveren aan een betere wereld en zien dat klanten duurzaamheid steeds belangrijker vinden, is onze ambitie om dit te laten groeien tot 16 miljard euro eind 2020. We gaan het beleggingsassortiment dan ook verder verduurzamen.”

Beweegredenen voor duurzaam beleggen

Wat zijn voor beleggers de voornaamste redenen om duurzaam te beleggen en wat houdt duurzaam beleggen eigenlijk in? In eerste instantie draait het om maatschappelijk verantwoorde beleggingen, met oog voor de samenleving en voor de aarde. Daarnaast sluit het discutabele sectoren als wapen- of tabaksindustrie uit. Misschien tegen de verwachting in, maar een goed rendement is voor een derde van de respondenten een belangrijke reden. Volgens het onderzoek slechts een kwart doet het vanwege ideologische drijfveren en een bijdrage te leveren aan een leefbare wereld. Nog een kwart doet het om andere beleggingsmogelijkheden uit te sluiten, zoals de wapen- of tabaksindustrie.