Duurzame banken worstelen met een overschot aan spaargeld

13 april 2018 Banken.nl 3 min. leestijd

Hoewel bijna alle banken actief duurzame initiatieven ontplooien, blijven ASN Bank en Triodos Bank de twee partijen die in de ogen van veel consument het meest duurzaam zijn. Bij ieder relletje bij een bekende grote bank verwelkomen zij een golf aan nieuwe klanten. Die klanten brengen doorgaans ook spaargeld mee. ASN en Triodos worstelen echter met de inzet van dat spaargeld, omdat er onvoldoende mogelijkheden zijn al dat spaargeld zinvol te benutten. Het ontbreekt aan voldoende groene investeringsopties.

Het is inmiddels een terugkerend verschijnsel aan het worden. Na een relletje bij een grote bekende bank, zien kleine duurzame banken ineens een piek in het aantal nieuwe klanten. De commotie rond de voorgenomen salarisverhoging bij ING is inmiddels bijna een maand terug, maar nog steeds verwelkomen ASN Bank en Triodos Bank bovengemiddeld veel nieuwe klanten. Beide banken zagen de afgelopen vier weken een toeloop van bijna 10.000 nieuwe klanten. Per bank.

Signaal afgeven

Consumenten kunnen meerdere redenen hebben voor een overstap naar een andere bank. Het afgeven van een signaal lijkt echter wel één van de belangrijkste op het moment. Een signaal dat zij zich niet kunnen vinden in de koers van de huidige bank, ook al gaat dat soms ten koste van de rente op het spaartegoed. In het geval van ING ging het om het beloningsbeleid. Wat de reden ook is, kleine en duurzame banken worden steeds populairder. Dat is zichtbaar via sociale kanalen waarop consumenten hun lof of hun grieven uiten, maar ook door toename van het aantal klanten. Al die klanten nemen doorgaans ook spaargeld mee van hun oude bank.

Veel spaargeld duurzame banken onbenut

De hoeveelheid spaargeld op de balansen van ASN Bank en Triodos neemt dus toe, maar een aanzienlijk deel wordt momenteel niet benut. Simpelweg omdat er onvoldoende mogelijkheden om het op een - voor deze banken - zinvolle manier in te zetten. Zij zoeken naar groene investeringen. Daarin is bovendien steeds meer concurrentie: “Banken beschouwen duurzaamheid als een opkomende markt en concurreren agressief om te profiteren van de beschikbare mogelijkheden om geld uit te lenen”, valt te lezen in het jaarverslag van Triodos.

Onbenutte spaartegoeden

Triodos heeft inmiddels €1,3 miljard (van in totaal €8,7 miljard spaargeld) ondergebracht bij de centrale bank. Dat is niet per definitie duurzaam en evenmin levert het veel op. ASN Bank heeft zo’n €2,7 miljard (van in totaal €11 miljard spaargeld) in staatsobligaties gestoken. Een uitermate veilige investering, maar ook niet direct een hele duurzame of rendabele investering. Beide banken zijn naarstig op zoek naar duurzame manieren om het ‘teveel’ aan spaargeld uit te kunnen lenen. Beide banken willen zich daarom actief richting op het aanbieden van groene hypotheken of vergroening van bestaande hypotheken.

Tijd rijp voor groene hypotheken

Het idee van een groene hypotheek is niet nieuw. ASN probeerde het aan het begin van deze eeuw al eens, zonder succes. Inmiddels lijkt de tijd er wel rijp voor, want ook grote banken als ABN AMRO en Rabobank bieden inmiddels groene hypotheken, waarbij een energiezuinige woning korting op de hypotheekrente met zich meebrengt. “ASN wil eind dit jaar een eigen, duurzame hypotheek introduceren”, aldus directeur Arie Koornneef. Ook Triodos wil meer geld steken in groene hypotheken, zowel nieuwe als bestaande. Als voorbeeld noemt de bank 50 procent korting op de hypotheekrente voor verbouwingen die ten goede komen aan het energieverbruik van onroerend goed.