AFM verleent handelsplatform NPEX nieuwe vergunning

09 april 2018 Banken.nl 2 min. leestijd

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft alternatief handelsplatform NPEX voorzien van een nieuwe handelsvergunning. Met een zogeheten MTF-vergunning kan NPEX de zaken weer opstarten, nadat het in november de activiteiten moest staken. Vanwege nieuwe regelgeving voldeed het handelssysteem van NPEX namelijk niet meer.

Het handelsplatform NPEX is een plek waar particuliere en institutionele beleggers rechtstreeks kunnen investeren in het midden- en kleinbedrijf. Omgekeerd kunnen bedrijven hier groeifinanciering ophalen door de uitgifte van aandelen of obligaties. Het is een alternatieve manier van financiering ophalen voor bedrijven die bij een bank geen (extra) krediet los kunnen krijgen. Via NPEX krijgen beleggers de mogelijkheid om te beleggen in ondernemingen die voorheen niet bekend of niet bereikbaar waren.

NPEX maakt doorstart met handelsactiviteiten

In november staakte NPEX de handel in aandelen en obligaties. Door de groei van het platform genoten beleggers volgens de toezichthouder niet voldoende bescherming meer. In 2018 wordt bovendien een nieuwe pakket regels van kracht onder MiFID 2, waarmee beleggers meer bescherming krijgen en de integriteit van financiële markten gewaarborgd moet worden. In de periode dat NPEX niet volledig actief was is het platform bezig geweest de zaken op orde te brengen. Dat resulteert nu in een zogeheten MTF-vergunning, een vergunning voor multilaterale handelsfaciliteiten, zoals NPEX ook is. Het is naar eigen zeggen de eerste MTF-vergunning die verleend wordt op basis van de nieuwe en strikte regels van MiFID 2. Daarmee is het handelsplatform klaar voor de toekomst en kan er weer naar hartelust gehandeld worden door beleggers.

Handel hervat

NPEX-directeur Alan van Griethuysen is verheugd dat de AFM definitief de vergunning heeft toegekend. "NPEX heeft de afgelopen jaren een steeds sterkere positie gekregen in de markt van groeifinanciering. Het verkrijgen van de MTF-vergunning is een belangrijk signaal en wij zijn heel erg blij dat hiermee de handel weer hervat kan worden. De komende weken zullen meer ondernemingen groeifinanciering gaan ophalen via NPEX. Het aantal bedrijven en actieve beleggers bij NPEX neemt toe, omdat onze aanpak solide en degelijk is. Dat is ons handelsmerk", aldus Van Griethuysen.

De directie van NPEX denk dat de nieuwe vergunning en hervatting van de handel de belangstelling van het bedrijfsleven voor groeifinanciering via NPEX verder zal aanwakkeren. Volgens een zegsman is er via NPEX inmiddels voor €55,5 miljoen opgehaald door bedrijven. Met €31,7 miljoen was 2017 - dat dus maar tot november duurde - veruit het succesvolste jaar tot nu toe.