NIBC maakt rentree op aandelenbeurs

27 maart 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

NIBC is terug op de aandelenbeurs. Afgelopen vrijdag mochten vertegenwoordigers van NIBC Holding de Euronext in Amsterdam openen met de welbekende klap op de gong. Eigenaar J.C. Flowers zette ongeveer 27% van de effecten in de etalage.

De Haagse bank NIBC was al eerder actief op de beurs. Toen nog opererend onder de naam Nationale Investeringsbank ging de bank in 1986 voor het eerst de beurs op. Dertien jaar later verwierf een combinatie van de pensioenfondsen ABP en PGGM 85% van de aandelen en verdween de bank weer van het beurstoneel. In 2005 nam investeringsmaatschappij J.C. Flowers de bank over van de pensioenfondsen. Aanvankelijk wilde J.C. Flowers alweer snel af van de net verworven aankoop. De financiële crisis en tegenvallende economische cijfers zorgden echter voor veel onrust, waardoor het voorlopig niet meer van een beursgang zou komen.

NIBC maakt beursgang op Euronext Amsterdam

Het hing al enige tijd in de lucht dat NIBC de stap naar de beurs zou maken. Al in de zomer van 2017 hintte topman Paulus de Wilt op een mogelijke beursgang, kort na de presentatie van succesvolle halfjaarcijfers. Enkele weken terug berichtte NIBC dat de beursgang vaststond. Om de stabiliteit van de bedrijfsvoering te garanderen kreeg de top een zogeheten ‘aanblijfbonus’ toebedeeld, die voor de drie hoogste bestuurders oploopt tot boven €1 miljoen. Volgens NIBC was de commotie die kort geleden ontstond over de voorgenomen salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers geen reden om hiervan af te zien. Het gaat namelijk om een eenmalige bonus en geen structurele salarisverhoging, aldus een woordvoerder van de bank.

Aarzelend begin

Op vrijdag 23 maart gingen aandelen van NIBC in de verkoop. De introductiekoers stond op €8,75 per aandeel, wat aan de onderkant van de eerder aangegeven bandbreedte lag. Desalniettemin zakte het aandeel direct weg. De koers verloor in de eerste paar minuten enkele tientallen eurocenten en zakte weg tot €8,25. Na een korte opleving rond het middaguur sloot het aandeel op de eerste dag op een waarde van €8,43, een verlies van 4%. Een algeheel negatieve stemming op de mondiale beurzen wordt genoemd als voorname oorzaak. Vanaf de opening op maandag tot het moment van schrijven beweegt NIBC zich echter weer voorzichtig omhoog.