ING neemt meerderheidsbelang in Makelaarsland

23 februari 2018 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING heeft een meerderheidsbelang van 90% genomen in Makelaarsland. Met de aankoop wil de bank de dienstverlening aan consumenten op het gebied van wonen verder ondersteunen. Wel blijft Makelaarsland onafhankelijk opereren.

De bank laat weten dat met de aankoop nadere invulling wordt gegeven aan de “ambitie om klanten vooruit te helpen op belangrijke momenten in hun leven, met dienstverlening die verder gaat dan bankieren”. De overname past volgens ING daarnaast in de strategie om klanten een digitaal platform te bieden voor hun financiële wensen met aanvullend een breed scala aan woondiensten. Vincent van den Boogert, CEO van ING Nederland, geeft toelichting: “Makelaarsland is een innovatieve, dynamische speler in de makelaarswereld die past bij het vooruitstrevende karakter van ING.” 

Hij wijst hierbij op de vernieuwende werkwijze van de makelaardij, waarbij mensen voor een vaste laag makelaarstarief hun huis te koop kunnen zetten, en daarmee veel gebruikelijke verkoopkosten kunnen vermijden: “Het is Makelaarsland gelukt om door een combinatie van persoonlijk contact en digitale ondersteuning een unieke klantpropositie in de markt te zetten tegen een scherp tarief. ING gaat Makelaarsland helpen om deze propositie verder te ontwikkelen. Onze samenwerking zal bijdragen aan een betere dienstverlening voor onze klanten.” 

ING richt zich via de afdeling Woondiensten al op diensten om klanten te helpen bij het kopen of verkopen van een woning. Het biedt daarbij aan kopers een taxatieservice, bouwtechnische keuringen en een notarisservice. Deze laatste dienst is ook beschikbaar voor klanten die juist van hun huis af willen. Daarnaast bedient ING verkopende klanten met een energieservice, die hen in staat stelt eventuele kopers inzicht te geven in het energielabel van hun woning.

ING neemt meerderheidsbelang in Makerlaarsland

Terwijl ING de dienstverlening aan haar klanten op het gebied van wonen verder wil ondersteunen, zal Makelaarsland als zelfstandige en onafhankelijke makelaardij blijven opereren in de markt. De 10% van de aandelen die niet in handen komen van ING blijft in het bezit van Jeroen Stoop, oprichter en CEO van Makelaarsland. Stoop geeft aan erg verheugd te zijn over het instappen van de bank: ”Wij zijn ongelooflijk blij en trots. Dankzij de investeringen van ING wordt Makelaarsland in staat gesteld om onze droom verder te realiseren, klanten nog beter te bedienen en onze woondiensten uit te breiden.”  

Sinds de oprichting van Makelaarsland – in 2005 – heeft het bedrijf voor nogal wat opschudding gezorgd in de makelaarswereld. Het vernieuwende businessmodel – waarbij woningeigenaren, door zelf actief betrokken te zijn bij de verkoop, veel minder geld kwijt zijn dan bij een traditionele makelaar – heeft ertoe geleid dat Makelaarsland in korte tijd wist uit te groeien tot een belangrijke speler. Het heeft naar eigen zeggen een marktaandeel van 2,5% en binnen de internetmakelaardij zelfs van 65%. Het afgelopen jaar begeleidde het de verkoop van een kleine 6.000 woningen en sinds de oprichting zijn dat er al meer dan 30.000. 

De onconventionele benadering van Makelaarsland viel niet bij iedereen in de smaak. Na de komst van het bedrijf maakten meerdere andere makelaars bezwaar door procedures te starten binnen de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Daarnaast werd geprobeerd de regelgeving binnen de beroepsvereniging te wijzigen om er zo voor te zorgen dat de werkwijze van Makelaarsland niet langer zou worden toegestaan. Makelaarsland werd hierbij echter in het gelijk gesteld, en in 2007 stelde de Nederlandse Mededingingsautoriteit dat er geen verdere acties tegen de organisatie mochten worden ondernomen.

Rond de overname zijn geen financiële details naar buiten gebracht, wel geeft ING aan dat de transactie geen materiële impact heeft op de financiële positie van ING Nederland.