Yolt claimt eerste verbinding met Britse grootbank in Open Banking-era

30 januari 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De budgetmanagement-app Yolt, eigendom van ING, claimt als eerste partij in het Open Banking-tijdperk contact te hebben gelegd met een Britse grootbank, in dit geval Lloyds. Met de invoering van PSD2 wordt het voor rekeninghouders in de Europese Unie mogelijk om andere dienstverleners dan hun eigen bank toegang te geven tot hun betaalrekening.

Yolt is een budgetmanagement-app die momenteel in bètaversie actief is in het Verenigd Koninkrijk. De app helpt consumenten bij het managen van hun geldstromen, door spaar- en betaalrekeningen van verschillende aanbieders in één overzicht samen te brengen. Voor ING is de lancering van Yolt – vorig jaar zomer – de eerste retail banking-activiteit sinds de bank in 2012 zich terugtrok uit het Verenigd Koninkrijk voor wat betreft het consumentenbankieren.

CMA9 bank

Door de invoering van PSD2 moeten Europese banken toegang tot hun datasystemen geven als andere financiële dienstverleners daarom vragen en als de klant goedkeuring heeft gegeven voor het gebruik van zijn of haar gegevens. Op 17 januari voerde Yolt een geslaagde test uit, waarbij data werd uitgewisseld met Lloyds Banking Group, een bank uit de zogeheten CMA9. CMA9 staat voor negen grote Britse banken die onder het toezicht van de Competition and Markets Authority vallen. In die CMA9 zitten banken als Barclays, HSBC, Santander en dus ook Lloyds.

Yolt wisselt data uit met Britse grootbank

Yolt verwacht dat het in de loop der maanden meer verbindingen weet te leggen met datasystemen van andere CMA9 banken. Evenals in Nederland, hebben nog niet alle Britse banken hun data beschikbaar gesteld aan derde partijen. De deadline hiervoor was aanvankelijk 13 januari. Op relatief korte termijn zal dit toch moeten gaan gebeuren.

Eerste stapjes

De claim van Yolt dat zij als eerste partij erin geslaagd zijn om binnen Open Banking een verbinding te leggen met het datasysteem van een bank is niet uit de lucht gegrepen. Imran Gulamhuseinwala is implementatiebeheerder bij Open Banking Ltd. – een instelling die de CMA heeft opgericht voor softwarestandaarden en industrierichtlijnen – en zegt: “We kunnen bevestigen dat Yolt eerder deze maand de eerste partij ‘van buiten’ is die haar systemen heeft weten te integreren met een lid van de CMA9. Het zijn de eerste kleine stapjes richting een echte revolutie in het bancaire landschap van het Verenigd Koninkrijk.”