Digital banks ontmoeten investeerders tijdens AltFi Global Summit

07 november 2017 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Vandaag vindt in Amsterdam de AltFi Global Summit 2017 plaats. Het congres wordt georganiseerd door Brits nieuwsplatform AltFi, dat zich richt op de groeiende wereld van alternatieve financiering en FinTech. Tijdens de Summit worden alternatieve financiers en FinTech-bedrijven samengebracht met investeerders en banken, ter bevordering van investeringen in onder meer digital banking en robo-advies.

De afgelopen jaren werd de wereld van financiële technologie en bedrijfsfinanciering opgeschud door de snelle opkomst van innovatieve FinTech-bedrijven en alternatieve aanbieders van financiering. Nieuwe concepten als crowdfunding en investeerdersplatformen en aanbieders van microkredieten of alternatieve zakelijke leningen schoten als paddenstoelen uit de grond en brachten nieuwe mogelijkheden voor MKB-bedrijven met een kredietbehoefte – naast de traditionele kanalen, zoals een banklening.

Inspelend op de opkomende trends in de wereldwijde alternatieve financiering en FinTech-sector, is AltFi ontstaan, een online platform dat nieuws, inzichten en data verzorgd over deze groeiende sectoren. Naast de berichtgeving over alternatieve financiers, zoals peer-to-peer platformen, challenger banks en crowdfundplatformen, organiseert AltFi seminars en grote sectorcongressen over de hele wereld. Een van deze evenementen, de AltFi Global Summit 2017, vindt vandaag plaats in Het Sieraad-gebouw in Amsterdam.

ALTFI - Global Summit Amsterdam 2017

AltFi Global Summit

De Global Summit van AltFi richt zich op het geven van inzicht in de belangrijkste trends in het FinTech- en alternative finance-domein. Het congres van dit jaar zal zich voornamelijk focussen op kansen op de Continentaal-Europese markt, van leningsmarktplaatsen tot directe financiering. Vooral de opkomst van digital banks en specialisten op het gebied van robo-advies genieten speciale aandacht, gezien het toenemende aantal partnerships tussen deze nieuwe partijen en online financierings- en investeringsplatformen. Ook vertonen volgens de organisatoren een aantal platformen zelf gedaanteverwisselingen naar digitale banken.

Om deze, volgens AltFi, “interessante trend” meer kracht bij te zetten, brengt het nieuwsplatform investeerders, alternatieve financiers, digitale banken en vertegenwoordigers van andere subsectoren vandaag bij elkaar in Amsterdam.Volgens AltFi bestaat ongeveer een derde van de bezoekers van het congres uit investeerders, van vermogensbeheerders en banken tot hedge funds en familiefondsen. Een networking service moet ervoor zorgen dat investeerders en financiers in contact komen met de juiste personen die hen verder kunnen helpen in deze opkomende markt.

Tijdens het inhoudelijke programma van het congres, wil AltFi antwoord bieden op de meest dringende vragen in de sector door aandacht te besteden aan de meest populaire trends. Ook wordt inzicht geboden in de kansen en risico’s in de toekomst van het vermogensbeheer en kunnen aanwezigen meer te weten komen op de synergiën tussen platformen, digitale banken, robo-adviseurs en apps die ontworpen zijn voor de bevordering van de financiële gezondheid van gebruikers.

Sprekers tijdens AltFi Global Summit

Sprekers

Dit gebeurt onder meer tijdens presentaties van vooraanstaande sprekers uit de sector. Tijdens de Global Summit zullen onder meer Jeroen Broekema, Managing Director van Funding Circle Nederland, Gabriella Kindert, Head of Alternative Credit bij NN Investment Partners (NN IP), Patrick de Nonneville, Chief Operating Officer van Lendix, en Robert Bueninck, Commercial Director BeNeFra voor Klarna, de microfoon nemen. Met een geïnvesteerd vermogen van £3,2 miljard in ruim 35.000 bedrijven is Funding Circle een van de grootste alternatieve financiers van Europa en de wereld. NN IP is de investeringstak van Nationale-Nederlanden, die €17 miljard aan alternatief krediet beheerd. Het Franse Lendix is een van de leidende platformen voor MKB-financiering in Europa, terwijl Klarna een Zweeds FinTech-bedrijf is dat zich richt op het aanbieden van betaaldiensten voor onder meer webshops.

Ook Niels Turfboer, Managing Director Benelux & UK van MKB-financier Spotcap, en Mieke van Engelen, Head of Innovative Partnerships bij New10, maken hun opwachting als sprekers tijdens de Global Summit. New10 is het recent geïntroduceerde online financieringsplatform van ABN AMRO, gericht op het financieren van groei in het MKB via een volledig digitaal aanmeldproces.

Na afloop van het congres wordt er in het De Hallen hotel in Amsterdam nog een post-conference borrel georganiseerd door Orchard Platform, een vooraanstaande software- en IT-leverancier voor het online financieringssegment. Hier zal, naast dat er de mogelijkheid is tot netwerken en nabespreken, nog een presentatie worden verzorgd door Orchard Platform medeoprichter en CEO Matt Burton. Zijn Director of Client Services, Adam Rochkind, verzorgt reeds tijdens het congres een presentatie.