Veel Nederlanders vinden financieel advies te duur

28 augustus 2017 Banken.nl 2 min. leestijd

Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat voor financieel advies teveel geld betaald moet worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD). Consumenten zien in advieskosten een drempel om naar een financieel adviseur te gaan en willen graag meer transparantie over de kosten en baten van financieel advies.

Volgens het NIBUD heeft een derde van de Nederlanders überhaupt nog nooit een financieel adviseur geraadpleegd. Mensen die wel een financieel adviseur raadpleegden, deden dat met name voor een hypotheek, het sparen voor pensioen of het afsluiten van een uitvaartverzekering, aldus de budgetvoorlichter. Het NIBUD wil voorkomen dat mensen alles op eigen houtje doen en uiteindelijk duurder uit zijn dan wanneer ze goed advies ontvangen hadden. Zij pleiten voor het toegankelijker maken van financieel advies.

Kosten voor advies vormen drempel voor veel mensen

Argwaan

Dat veel Nederlanders financieel advies te duur te vinden past in het beeld. Onlangs nog onderzocht Vereniging Eigen Huis (VEH) de perceptie die Nederlanders hebben van adviseurs in de financiële sector. De uitkomst was dat minder dan 10% van de ondervraagden hun vertrouwen uitsprak in deze beroepsgroep. Daar komt nu dus bij dat veel mensen de prijs voor financieel advies als obstakel zien, omdat onvoldoende duidelijk is wat die prijs waard is en wat de financieel adviseur daarvoor doet.

Provisieverbod

De overheid stelde enkele jaren terug een provisieverbod in. Het provisieverbod gaat over het loskoppelen van het advies en de betaling van het financiële product. Voorheen was het zo dat consumenten dit product betaalden in de vorm van een percentage van de prijs van het product. Dit werd door de overheid beschouwd als een verkeerde prikkel, omdat er conflict kon ontstaan tussen het belang van de adviseur en het belang van de klant.

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zou het provisieverbod de Nederlandse consument honderden miljoenen euro’s voordeel opleveren. Ondanks dat voordeel geeft dus nog steeds een niet te onderschatten deel van de Nederlanders aan dat zij vanwege de prijs geen financieel advies inwinnen.