Financieel adviseurs genieten weinig vertrouwen in Nederland

02 augustus 2017 Banken.nl 1 min. leestijd

Beroepen met een adviserende functie in de financiële sector krijgen weinig vertrouwen van Nederlanders. Vereniging Eigen Huis (VEH) trok deze conclusie op basis van onderzoek naar het imago van beroepsgroepen die adviseren over de woningmarkt.

Bankiers, makelaars, hypotheekadviseurs en verzekeraars zijn stuk voor stuk voor veel mensen onmisbare pionnen bij het kopen (of verkopen) van een huis. Huizenkopers zijn afhankelijk van adviezen van deze beroepsgroepen. De adviseurs genieten echter weinig vertrouwen in Nederland. Minder dan 10% van de Nederlanders spreekt in recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis hun vertrouwen uit in deze beroepsgroepen.

Financieel adviseurs genieten weinig vertrouwen in Nederland

Van de genoemde beroepen scoren makelaars het laagst. Sinds 2013 is het vertrouwen met 5 procentpunt gedaald naar 6%. Dit valt bijna naadloos samen met het herstel van de huizenmarkt na de financiële crisis van de jaren ervoor. Er is één groep adviseurs die de uitzondering op de regel bevestigt en dat zijn de notarissen. Bijna de helft van de Nederlanders (46%) beschouwt notarissen als betrouwbaar.

Referentiekader

Om de uitkomsten in perspectief te plaatsen vroeg VEH ook naar het vertrouwen in andere beroepsgroepen. Met betrekking tot wonen hebben Nederlanders het meeste vertrouwen in vakmensen. Loodgieters, elektriciens, timmermannen, schilders en meer soortgelijke beroepen staan bovenaan de ranglijst. Meer dan de helft van de ondervraagden spreekt hun vertrouwen uit in hen.

Voor extra perspectief deed VEH ook onderzoek naar beroepen die weinig of niets met wonen te maken hebben. Verpleegkundigen (85%) scoren het hoogst, gevolgd door huisartsen en basisschoolleraren (ruim 70%). Onderaan de lijst vinden we - naast de diverse genoemde adviseurs - autoverkopers en politici. Verkopers van energiecontracten (5%) en projectontwikkelaars (4%) sluiten de rij.