FinTech startup Bloqhouse partnert met advocatenkantoor

22 augustus 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Nederlandse FinTech Bloqhouse richt zich op de ontwikkelingen van blockchainproducten en kondigt een verbond aan met advocatenkantoor DLA Piper. Waar Bloqhouse zich richt op de technische kant van de activiteiten, voorziet DLA Piper in de benodigde juridische kennis op het gebied van privacy, toezicht en financiële wet- en regelgeving.

Bloqhouse is één van de vele partijen die blockchain in het vizier hebben als investering voor de toekomst. Niet alleen FinTech’s zijn hiermee bezig, ook Nederlandse banken zijn bezig zich voor te bereiden op de toekomst van blockchain. Bloqhouse bouwt aan programma’s, waarmee assets probleemloos en veilig verhandeld kunnen worden via blockchain. Die verhandeling gaat direct van koper naar verkoper, in digitale termen wordt deze verbinding peer-to-peer (of kortweg P2P) genoemd.

Tokenization

Het proces waarbij producten peer-to-peer verhandelbaar worden gemaakt via blockchain wordt ‘tokenization’ genoemd. Bij tokenization worden alle details van een transactie versleuteld in een unieke brei van cijfers en letters (tokens), een code die alle noodzakelijke informatie bezit, maar zonder de oorspronkelijke data prijs te geven. Het is dus zeer veilig en bovendien minimaliseert het de hoeveelheid data die uitgewisseld en opgeslagen hoeft te worden. Een peer-to-peer transactie via blockchain heeft geen bank of andere financiële instelling meer nodig om doorgang te kunnen vinden. Het is een TGV-spoorlijn zonder tussenstations.

Bloqhouse zoekt naar doorbraak in blockchain

Nieuw paradigma

Het gebruik van tokenization is echter wel iets dat op een juridisch verantwoorde manier dient te gebeuren. Dit is de hoofdreden van het partnerschap tussen een FinTech en een advocatenkantoor. Bloqhouse en DLA Piper zien hoe veel partijen uit de financiële wereld op zoek zijn naar manieren om assets via blockchain te verhandelen. Deze assets kunnen zowel digitaal (bijvoorbeeld Bitcoins) als materieel (vastgoed, auto’s, graan, concertkaartjes) van aard zijn. “Een doorbraak op dit gebied zal een compleet nieuw paradigma van waardeuitwisseling creëren,”aldus de voorspelling van beiden.

Doorbraak

In de zoektocht naar die doorbraak gaat de blockchain-alliantie een aantal pilots uitvoeren. De eerste pilot betreft de tokenization van een vastgoedfonds. In andere woorden, eigendomscertificaten van het fonds zullen omgevormd worden in tokens (kleine stukjes code) en verhandeld worden op een blockchainnetwerk. Door de samenwerking met een juridische specialist hoopt Bloqhouse één van de eerste partijen in Europa te worden die een antwoord heeft op de ‘vele juridische uitdagingen waar blockchainondernemers worden geconfronteerd.’