Restaurantrekening betalen met QR-code via Knab-app

07 juli 2017 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Klanten van Knab kunnen vanaf nu de rekening bij een restaurant betalen met hun Knab-app. De bank heeft de mogelijkheid om te betalen via het scannen met een iDEAL QR-code geïntegreerd in zijn mobiel bankieren app. 

De behoeftes van consumenten met betrekking tot het doen van betalingen zijn de afgelopen decennia in rap tempo veranderd. Was het enkele tientallen jaren geleden nog de normaalste zaak van de wereld dat je alleen met contant geld kon betalen, tegenwoordig bestaat het betalingsecosysteem uit steeds meer verschillende mogelijkheden. Naast de opkomst van allerlei verschillende betaalmethodes om online bestellingen af te rekenen, zoals bijvoorbeeld PayPal en iDEAL, staat ook de wereld van offline betalingen niet stil. De grootste ontwikkeling van de afgelopen jaren was de groeiende populariteit van contactloze betalingen en ook de opkomst van mobiel betalen – in winkels en restaurants of online afrekenen met smartphones – lijkt veelbelovend.

Inspelend op de groeiende behoefte onder consumenten om te kunnen afrekenen met hun mobiele telefoon, lanceerde iDEAL in 2016 de mogelijkheid in restaurants te betalen of bij collectanten te doneren via het scannen van een iDEAL QR-code. Om deze betaalmethode mogelijk te maken bracht iDEAL een eigen app uit, die na het scannen van een iDEAL QR-code automatisch doorschakelde naar de Mobiel Bankieren app van de gebruiker, waarin de gegevens van de begunstigde en het bedrag reeds waren klaargezet. 

Restaurantrekening betalen met QR-code via Knab-app

Knab integreert iDEAL QR-code

Als eerste bank van Nederland heeft Knab onlangs besloten om de betaling via de iDEAL QR-code in zijn eigen app te integreren. Hierdoor hebben klanten van Knab niet langer de app van iDEAL zelf nodig, maar kunnen zij hun rekening bij restaurants vanuit de mobiel bankieren app van Knab betalen. 

Om een rekening te betalen of een donatie te geven via een iDEAL QR, opent de gebruiker zijn of haar Knab-app, kiest de functie ‘betalen met iDEAL QR’, scant de QR-code op de rekening of collectebus en bevestigt de betaling. Ook is het mogelijk om een fooi toe te voegen bovenop de rekening. De nieuwe dienst is gelanceerd in het Knab Lab zodat deze getest kan worden en feedback kan worden verzameld, maar is al wel direct door alle klanten te gebruiken. 

Marcel Kalse, medeoprichter en Directeur Klant & Business Development van Knab: “Door het toevoegen aan onze eigen app zullen betalingen via de iDEAL QR-code vlot en makkelijk verlopen. Het is mooi dat we dit als eerste bank hebben. Ik verwacht dat andere banken dit ook zullen gaan doen. Dat is ook goed voor het vertrouwen van consumenten in iDEAL QR.” 

Directeur Piet Mallekoote van Currence/iDEAL, voegt toe: “iDEAL QR-codes bieden een zeer brede acceptatie onder consumenten; je kunt ze met vrijwel iedere smartphone scannen. Nu Knab dit als eerst bank aan zijn mobiele app heeft toegevoegd, zullen andere banken snel volgen.” 

Reacties aanbieders

Organisaties die het betalen via iDEAL QR aanbieden als betaalmethode voor klanten zijn overwegend positief. Mallekoote vertelt: “Organisaties die in 2016 deelnamen aan de pilot waarderen iDEAL QR met een 8. Ze vonden de implementatie snel en gemakkelijk.” Knab vroeg Ruud Haex, een van de twee eigenaren van strandpaviljoen Zuidpier, om zijn mening. Haex: “Deze nieuwe manier van betalen belooft veel goeds voor de branche en zou weleens de meest gebruikte manier van afrekenen kunnen worden in onze branche. Veilig en snel mobiel betalen zonder dat een medewerker met een mobiel pinautomaat langs komt of de klant mee moet lopen naar de kassa. We hopen dat andere banken snel volgen zodat ook wij dit breed kunnen toepassen.” 

QR-codes in bankensector

Naast iDEAL en Knab hebben al meerdere banken betaalmethodes gelanceerd die gebruik maken van QR-codes. Zo maakte ING het in 2016 mogelijk om in de ING mobiel bankieren app betalingen over te maken via het scannen van een QR-code op het scherm van de smartphone van een andere ING klant. SNS maakte het in 2015 mogelijk om online aankopen via iDEAL af te rekenen door een QR-code te scannen met de SNS-app, als alternatief voor afrekenen met een Digipas. Het dichtste in de buurt van de oplossing van Knab komt echter de mogelijkheid bij Bunq om contactloos af te rekenen via een QR-code.