Mobiel betalen in 2018 omarmd door 5 miljard mensen

30 november 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Wereldwijd is het betalingsverkeer ingrijpend aan het veranderen en financiële instellingen staan daar nog te weinig bij stil. Dat stelt Michiel Eielts, algemeen directeur van datacenterbedrijf Equinix. Daarom roept hij financiële instellingen op om in te spelen op de nieuwe betaaltrend, mobiel betalen, willen ze concurrentieslag niet verliezen.

In 2018 zullen er wereldwijd ruim vijf miljard mensen mobiel betalen (verwachting op basis van data van Ovum) en samen jaarlijks $1 biljoen aan betalingen doen (verwachting op basis van data van Statista). Reden genoeg voor de financiële sector om hier goed bij stil te staan en zich voor te bereiden op deze ingrijpende trend.

Michiel Eielts, algemeen directeur van Amerikaans datacenterbedrijf Equinix schetst diverse bepalende trends in de mobiele betaalmarkt van de toekomst. Zo wordt allereerst de gebruikservaring van de eindgebruiker steeds belangrijker. “De eindgebruiker raakt door innovaties gewend aan een betere gebruikservaring en verwacht dezelfde soort service van al zijn applicaties. Financiële instellingen dienen daarom hun IT-systemen in ecosystemen te plaatsen waar ze met andere leveranciers kunnen interacteren. Door snel en veilig te verbinden met andere partijen, vinden transacties sneller plaats en is er een betere gebruikservaring.” Hij voegt toe: “Dit bewapent financiële instellingen in de strijd om de consument.”

Mobiel betalen in 2018 omarmd door 5 miljard mensen

“Voorheen zaten de verschillende systemen die gemoeid waren met betaaldiensten gevangen in silo’s, maar dat is verleden tijd”, vervolgt Eielts: “Intelligentere hardware en applicaties die meer commerciële activiteiten mogelijk maken herdefiniëren wat er mogelijk is op het kruispunt van commercie en betalingsverkeer. Dat vraagt meer van de IT-systemen van financiële instellingen en het is zaak dat ze daar aandacht voor hebben.”

Eielts wijst verder op de rol die technologie speelt: “Betaalmiddelen volgen altijd de technische ontwikkelingen. Toen de printtechnologie arriveerde als breed beschikbare technologie, verdwenen munten als belangrijkste betaalmiddel. Betaalverkeer verandert tegenwoordig sneller en fundamenteler dan ooit doordat technische ontwikkelingen elkaar sneller opvolgen. Zo zie je dat de smartphone overal zijn opmars maakt. Daaraan gekoppeld groeit het mobiel betalen sneller dan voorheen.”

Om goed voorbereid te zijn op de enorme toename van mobiel betalen in de wereldwijde markt zullen financiële instellingen steeds vaker een beroep gaan doen op betaaldienstverleners of datacenterbedrijven zoals Equinix. Eielts: “In totaal hebben wereldwijd zo’n 875 financiële instellingen hun IT-systemen bij Equinix geplaatst. Ook is Equinix bekend omdat het de IT-systemen van de Londense beurs huisvest. Maar ook de intermediairs die nodig zijn om financiële transacties via smartphones te laten lopen, zijn gehuisvest in Equinix datacenters.”