Bunq lanceert contactloos afrekenen met QR-code

17 juni 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Online bank Bunq heeft eerder deze week een nieuwe functie toegevoegd aan zijn bankapp. Klanten van het bancaire IT-bedrijf kunnen vanaf nu betalingen overmaken naar bijvoorbeeld winkeliers of dienstverleners door het scannen van een QR-code in de Bunq-app.

Bunq is een vernieuwende speler in de bancaire sector die is opgericht in het najaar van 2015. Consumenten kunnen gratis een online betaalrekening openen bij het IT-bedrijf, dat liever niet bekend wil staan als een bank. Sinds circa drie maanden heeft Bunq ook een zakelijke variant gelanceerd van zijn online rekening, vooral gericht op het MKB en ZZP-ers. De zakelijke rekening biedt zakelijke klanten onder meer de mogelijkheid om voor iedere werknemer zonder vaste lasten een pinpas te regelen, betaalverzoeken te sturen naar particuliere Bunq-klanten en betalingen bij Bunq zijn altijd realtime. 

Afgelopen woensdag heeft Bunq een nieuwe functie toegevoegd aan zijn app. Zakelijke klanten van de online bank kunnen nu hun klanten laten betalen via een QR-code. Klanten die een Bunq-rekening hebben kunnen de QR-code scannen met de Bunq-app, waardoor er direct een overboeking wordt klaargezet naar de zakelijke Bunq-klant – bijvoorbeeld een winkelier, foodtruckeigenaar of dienstverlener. De betalende partij hoeft alleen nog het te betalen bedrag in te voeren en de betaling te verzenden. De ontvanger krijgt direct een push-bericht op zijn telefoon van de ontvangen betaling. 

Bunq QR-functie

Het idee voor de nieuwe manier van contactloos betalen ontstond toen De IJsfiets bij het kantoor van Bunq ijsjes kwam verkopen, maar de pinautomaat er na twee betalingen mee ophield. Dat vertelt het bedrijf op zijn website. Twee Bunq-medewerkers besloten de nieuwe QR-functie te ontwikkelen, zodat De IJsfiets – een zakelijke klant van Bunq – altijd betalingen kan ontvangen van particuliere Bunq-klanten. Toen dit goed bleek te werken is de functie verder ontwikkeld en aan de app toegevoegd. 

QR-codes
Ook andere bancaire spelers zijn actief op het gebied van QR-codes om betalingen mee uit te voeren. ING biedt klanten met de Mobiel Bankieren app sinds eerder dit jaar de mogelijkheid om een betaalverzoek in de vorm van een QR-code aan te maken. De betalende partij scant de code met zijn ING-app om de betaling over te maken. SNS gebruikt sinds het najaar van 2015 QR-codes om zijn klanten te laten betalen via iDEAL. De extra betalingsoptie in iDEAL is een alternatief voor het betalen met de digipas. Tot slot wordt er ook sinds eerder dit jaar proef gedraaid met doneren via een QR-code. Collectanten van de Hartstichting hadden een QR-code op hun collectebussen, waarmee donateurs aan de deur elektronisch geld konden overmaken naar de stichting.