ECB ontwikkelt nieuw platform voor instant payments

26 juni 2017 Banken.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft bekendgemaakt momenteel bezig te zijn met de ontwikkeling van TARGET instant payment settlement (TIPS). Dit platform zal betaaldienstverleners in staat stellen om binnen Europa op ieder moment realtime banktransacties te verwerken.

Digitalisering zorgt voor een versnelling van alle aspecten van ons dagelijks leven. Consumenten hebben tegenwoordig realtime toegang tot muziek, nieuws en verkeersinformatie. Dat zij dit ook verwachten bij het doen van betalingen, is volgens de Europese Centrale Bank (ECB) vanzelfsprekend.

In een reactie op de digitale ontwikkeling zijn er al een aantal innovatieve betaaldiensten opgestaan die het uitvoeren en ontvangen van betalingen versnellen en vereenvoudigen. Er zijn zelfs al een aantal spelers die instant payments – of realtime betalingen – aanbieden, waaronder bijvoorbeeld mobiele betaalapp Sowdan en online bank Bunq in Nederland. Bij realtime betalingen staat het overgemaakte bedrag (bijna) direct op de rekening van de ontvanger en kunnen bedragen 24 uur per dag, iedere dag van het jaar worden overgemaakt. 

Transaction and information flow in TIPS

TARGET instant payments settlement (TIPS)

Met het oog op de veranderende verwachtingen van consumenten is ook de ECB begonnen met de ontwikkeling van een nieuw platform dat realtime betalingen zal faciliteren. Dat heeft de centrale bank bekendgemaakt in een persbericht. De nieuwe dienst, die TARGET instant payment settlement (TIPS) wordt genoemd, zal het mogelijk maken om 365 dagen per jaar 24 uur per dag binnen enkele seconden een banktransactie te doen. 

Het platform, dat in samenwerking met spelers uit de financiële sector ontwikkeld zal worden, moet de instant payments overal in Europa mogelijk maken. Per transactie wordt maximaal €0,002 in rekening gebracht in de eerste twee jaar dat de dienst operationeel is. Naar verwachting wordt in november 2018 TIPS gelanceerd. 

Hoewel TIPS in eerste instantie is bedoeld voor banktransacties binnen en tussen EU-landen, moet het ook mogelijk worden om via het systeem in andere valuta’s te betalen.

Nederlandse realtime transacties

In Nederland zijn sinds 2015 een aantal financiële dienstverleners, samen met De Nederlandsche Bank (DNB) bezig om directe betalingen mogelijk te maken. Naar planning zal de bouw van de IT-infrastructuur die hiervoor nodig is nog tot 2019 duren. Na uitgebreide tests is het de planning dat de realtime transacties per mei 2019 beschikbaar worden voor Nederlandse consumenten.