Banken betalen mee aan nationalisatie SNS REAAL

01 februari 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen

Het Ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) maakte vanochtend bekend dat de private sector een zo groot mogelijk deel laten meebetalen aan de redding van SNS REAAL. De private sector betaalt mee aan deze oplossing voor zover DNB dat nog verantwoord acht. Dat betekent dat de aandeelhouders en de achtergestelde crediteuren worden onteigend. Dit scheelt de Staat 1 miljard aan kosten.

Ook banken betalen mee aan de redding van SNS REAAL

De Nederlandse banken betalen ook mee aan de nationalisatie van SNS REAAL. In 2014 wordt een eenmalige, in de staatskas vloeiende heffing aan banken opgelegd van in totaal €1 miljard. De bijdrage van de verschillende banken zal worden gerelateerd aan de totaalsom van de onder het depositogarantiestelsel gegarandeerde deposito’s die op 1 februari 2013 bij hen worden aangehouden. 

ING schat zelf dat deze heffing hun ongeveer €300 tot €350 miljoen gaat kosten, meldt de bank vrijdag. Volgens ING is de redding van SNS REAAL noodzakelijk voor de stabiliteit van de Nederlandse financiële sector. Ook Rabobank en ABN AMRO zullen een vergelijkbaar deel bijdragen aan de nationalisatie van SNS REAAL.