MUNT Hypotheken test psychometrische kredietscore AdviceRobo

18 mei 2017 Banken.nl 3 min. leestijd

MUNT Hypotheken heeft een samenwerking gesloten met AdviceRobo om zijn hypotheekaanvraag- en acceptatieproces te versnellen. Aan de hand van een psychometrische credit score brengt AdviceRobo in een pilot het gedrag, de motivatie en de financiële kennis van hypotheekklanten in kaart, zodat MUNT een beter beeld heeft van het kredietrisico van klanten.

Met het oog op verregaande digitalisering en automatisering van processen, is het aanvraagproces voor hypotheken lange tijd een ondergeschoven kindje geweest. Het aanvraagproces, dat relatief langdurig, traag en complex is, kan veel sneller, stellen verschillende partijen. Vanuit de FinTech-hoek zijn de afgelopen jaren verschillende initiatieven opgekomen die het proces versnellen of vereenvoudigen, en die de hoeveelheid papierwerk terugbrengen.

Een van deze innovatieve spelers is AdviceRobo. Het FinTech-bedrijf, dat in 2015 werd opgericht, richt zich op risk scoring door middel van Big Data en machine learning technologie, waarmee AdviceRobo onder meer grote kredietverstrekkers bedient. Met predictive analytics brengt het bedrijf de mogelijke toekomstige financiële risico’s van klanten in kaart, evenals manieren om deze risico’s te beperken. AdviceRobo heeft op deze manier reeds 1 miljoen consumenten getoetst. De diensten van AdviceRobo worden onder meer ingezet bij hypotheek-aanvraagprocessen in de risicobeoordeling van aanvragers. Ook NIBC ging eerder dit jaar een samenwerking aan met AdviceRobo rondom een robotoplossing die mogelijke betaalachterstanden kan voorspellen.

MUNT Hypotheken start pilot met  psychometrische kredietscore van AdviceRobo

Pilot MUNT Hypotheken

Omdat MUNT Hypotheken van mening is dat het aanvraag- en acceptatieproces van hypotheken sneller kan en het aanbod nog meer op maat kan worden gemaakt voor klanten, heeft de hypotheekverstrekker besloten om een samenwerking aan te gaan met AdviceRobo. De samenwerking draait om het uitvoeren van een pilot op het gebied van psychometrische credit scores – kredietscores die aan klanten kunnen worden toegekend aan de hand van gedrag, financiële kennis en motivatie.

AdviceRobo gaat met de unieke beoordelingsmethode nieuwe klanten van MUNT een psychometrische credit score toekennen, die MUNT vervolgens kan gebruiken tijdens de kredietbeoordeling van deze klanten. “Als snelst groeiende hypotheekverstrekker kijkt MUNT Hypotheken ook doorlopend naar de diverse innovatieve ontwikkelingen binnen en buiten de hypothekenbranche”, stelt Arjen Bijlsma, Manager Special Projects bij MUNT Hypotheken, dat vorig jaar werd uitgeroepen tot beste geldverstrekker van Nederland. “We willen het allerbeste voor de klant leveren en daarom werken we in deze pilot samen met AdviceRobo. Met hun innovatieve zienswijze op data willen we kijken of we ons hypotheekaanvraag – en acceptatieproces nog duidelijker en sneller kunnen maken voor zowel klanten als adviseurs.”

Diederick van Thiel, CEO van AdviceRobo, vult aan: “We zijn verheugd over deze samenwerking met MUNT Hypotheken. Zij zijn bereid om nieuwe technologieën en toepassingen te testen. De scoringsmodellen die traditionele hypotheekpartijen gebruiken zijn nogal rigide en gebruiken een gelimiteerde dataset. MUNT Hypotheken onderzoekt of dit met onze psychometrische credit score en advanced analytics beter kan. Voor ons een mooie kans om met een jonge, succesvolle speler op de markt te verkennen of er mogelijkheden zijn om het hypotheektraject eenvoudiger, sneller en te maken, zonder stress of gedoe voor de klant. MUNT Hypotheken gaat die uitdaging doorlopend aan.”