Al ruim 1.500 bankiers doen mee aan Bank voor de Klas

23 januari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Al ruim 1.500 bankmedewerkers hebben zich aangemeld om tijdens de Week van het geld gastlessen te verzorgen aan kinderen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Tijdens de gastles leren de scholieren van alles over verstandig omgaan met geld. Van 10 t/m 14 maart 2014 vindt voor de vierde keer de Week van het geld plaats. Met de vorige editie werden in 3.500 gastlessen ongeveer 110.000 kinderen in het basisonderwijs bereikt.

Belang van financiële educatie is groot

Jongeren krijgen steeds meer financiële verantwoordelijkheid. Lenen begint vaak al vroeg, schulden vormen voor jongeren een toenemend probleem. Daarin moeten ze begeleid worden, aldus de NVB. In de eerste plaats thuis, maar ook op school kan financiële educatie kinderen ondersteunen. En financiële educatie is geen overbodige luxe. De financiële kennis en vaardigheden van leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs zijn namelijk nog onvoldoende, blijkt uit een recent onderzoek van het Nibud in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Met name in vragen over financiële kennis en verantwoord besteden werden veel fouten gemaakt.

Financiële educatie centraal in de Week van het geld

In de Week van het geld staat het onderwerp 'Leren omgaan met geld' voor het primair onderwijs op de agenda. Gedurende de week vinden verspreid door het land tal van activiteiten plaats die erop gericht zijn om kinderen vanaf jonge leeftijd te leren omgaan met geld.

Tijdens de week van het geld verzorgen banken al enkele jaren financiële gastlessen. Ook dit jaar zullen bankmedewerkers aan de hand van verschillende onderwerpen rondom het thema geld kinderen financieel bewuster maken. Inmiddels hebben zich ruim 1.500 bankmedewerkers aangemeld om gastlessen te verzorgen. Aanmelden kan tot en met vrijdag 21 februari 2014. Ook basisscholen kunnen zich nog aanmelden. Bank voor de klas is een financieel gastlesprogramma van de NVB. 
 

Gastles

Centraal in de 90 minuten durende gastles staat de Cash Quiz. In deze klassikale quiz voor teams van drie tot vier kinderen komen onderwerpen aan de orde die met 'omgaan met geld' te maken hebben. De Cash Quiz is opgebouwd aan de hand van thema's gebaseerd op de leerlijn financiële educatie van het Nibud en de leeftijd van de kinderen.

Gerelateerde berichten

NVB: Financiële kennis leerlingen onvoldoende
Jongeren krijgen financieel lespakket van NVB
Educatieve Rabobank app kidsgeldwijs een succes
ANM AMRO wint award met educatieve jongeren game
ING iPad fame game leert jongeren omgaan met geld
NIBC medewerkers leren kinderen omgaan met geld
Financiele educatie al jaren speerpunt banken