Triodos Bank innoveert met Organic Growth Fund

22 januari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Triodos Investment Management heeft een nieuw lange termijn ‘evergreen’ fonds geïntroduceerd. Het fonds zal investeren in aandelenkapitaal van toonaangevende niet-beursgenoteerde ondernemingen in de sector van biologische voeding en duurzame consumptieproducten in Europa.

Nieuw model van impact investeren

Met dit fonds introduceert Triodos een nieuw model van impact investeren: lange termijn equity dat de missie en waarden van duurzame bedrijven onderschrijft en niet exit gedreven is. Lange termijn kapitaal is van groot belang voor deze snelgroeiende sector. De voorlopers zijn op zoek naar aandeelhouders die de missie en waarden van hun bedrijven onderschrijven en een lange termijn partner zijn in het realiseren van verdere groei en ontwikkeling. Dit type kapitaal is in de huidige markt bijna niet aanwezig.

Triodos Bank - Organic Growth Fund

Toename belangstelling consument

Triodos heeft voor deze sector gekozen, omdat de belangstelling van consumenten voor deze producten sterk toeneemt. In Nederland was er vorig jaar sprake van een groei van maar liefst 15%. Dat zegt Riella Hollander, fondsmanager van Triodos Organic Growth Fund. “Bovendien blijkt dat er bij deze bedrijven grote behoefte is aan kapitaal voor de langere termijn”, voegt Hollander toe. Het fonds is van start gegaan met €25,3 miljoen. Dit kapitaal komt van private en institutionele investeerders, waaronder Achmea. Triodos verwacht dat het fonds de komende jaren door zal groeien naar een fondsvermogen van €150 miljoen.

Sector niet nieuw voor Triodos

Triodos heeft eerder een meer traditioneel venture capital fund gehad met een looptijd van 10 jaar dat zich richtte op deze sectoren. “Aan het eind van de periode hoorden wij van de bedrijven waar we in participeerden dat ze het jammer vonden dat we niet langer konden blijven”, zegt Marilou van Golstein Brouwers, managing  director van Triodos Investment Management. “Vanuit Triodos zijn we al jarenlang betrokken bij de ontwikkeling van deze sector. We kennen de behoefte aan lange termijn kapitaal voor de verdere groei en ontwikkeling van deze missie gedreven ondernemingen. Dankzij de steun van gecommiteerde impact investeerders hebben we met Triodos Organic Growth Fund nu een antwoord op die vraag en kunnen we investeren in deze waardegedreven en winstgevende ondernemingen met een solide en groeiende marktpositie”, aldus Van Golstein Brouwers.

Kans om deel te nemen in snel groeiende sector

Harry van den Heuvel, verantwoordelijk voor alternatieve beleggingen binnen Achmea: “De investering in Triodos Organic Growth Fund is een volgende stap voor impactvolle investeringen passend binnen ons beleid op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Beleggen. Triodos heeft een uniek fonds ontwikkeld, dat een innovatieve oplossing biedt voor lange termijn private equity investeringen. Het fonds geeft ons toegang tot toonaangevende Europese biologische en duurzame consumentenmerken en retailers en biedt ons de kans om deel te nemen in een snel groeiende sector”.