BinckBank neemt Fundcoach over van SNS Bank

13 november 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen

BinckBank neemt beleggingsplatform Fundcoach over van SNS Bank. Fundcoach wordt gepresenteerd als fondsensupermarkt en heeft naar eigen zeggen meer dan 30.000 klanten. Het voor klanten aangehouden vermogen bedraagt ruim €600 miljoen. Met de overname vergroot BinckBank zijn marktaandeel in beleggingsfondsen en heeft het meer dan €1 miljard aan toevertrouwde middelen in beleggingsfondsen onder beheer.

Inspelen op ‘zelf doen’ behoefte

“Beleggen in fondsen voorziet in een belangrijke behoefte van de meerderheid van de Nederlandse beleggers. Als per 1 januari 2014 de advieskosten zichtbaar worden, verwachten wij dat beleggers mogelijk afgeschrikt worden door de hoge kosten bij grootbanken, terwijl het assortiment daar smaller wordt. De fondsensupermarkt Fundcoach sluit uitstekend aan bij het bieden van de best mogelijke producten voor de beleggers die zelfstandig willen beleggen zonder de dagelijkse hectiek van de beurs”, aldus Guido van Aubel, directeur bij BinckBank.

SNS Fundcoach

Fundcoach past niet in strategische heroriëntatie SNS Bank

SNS Bank richt zich meer en meer op kernactiviteiten Retail bank. “SNS Bank gaat zich meer op kernactiviteiten van een bank richten, namelijk sparen, betalen en hypotheken. Bij deze ambitie passen andersoortige beleggingsoplossingen”, zegt Ton Timmerman, directeur Klantcontact & Commerciële Ondersteuning SNS Bank. SNS Bank werd door de Nederlandse staat gered en moet onderdelen afstoten. In augustus maakte de bank al bekend dat het private banking onderdeel overgaat naar Bank Ten Cate & Cie.

ING: BinckBank anticipeert op regelgeving en geplande desinvestering

De overname van Fundcoach door BinckBank is goed getimed, kort voor de afschaffing van de kickback in januari 2014. Dat concludeert een onderzoeker van ING. De marktonderzoekers van ING vermoeden dat BinckBank slechts een geringe prijs heeft betaald. Zij stellen dat de impact op het kapitaal van de bank , in combinatie met de geplande desinvestering van de Able/BPO-activiteiten waarschijnlijk neutraal zal zijn.

Prijs Fundcoach geschat tussen de €6 miljoen en €9 miljoen

BinckBank maakte zelf het overnamebedrag niet bekend. Een woordvoerder van de bank gaf tegenover AFN aan, dat de acquisitie van Fundcoach “voor ons effectiever is dan klanten één op één te acquireren”. “De prijs is vergelijkbaar met wat we per klant uitgeven aan marketing en dat is €200 tot 300”, zo vertelde hij. Fundcoach heeft 30 000 klanten. De prijs zal dan ook vermoedelijk tussen de €6 miljoen en €9 miljoen liggen.