BinckBank zet in op eigen hefboomproducten

23 oktober 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Om het provisieverbod op te vangen gaat online beleggingsbank BinckBank vanaf 2014 eigen hefboomproducten op de markt brengen, dat maakte de online beleggingsbank bekend bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal van 2013.

Jean-Paul van Oudheusden spil in nieuwe ontwikkeling

Analisten schatten in dat BinckBank door het provisieverbod een bedrag van ongeveer 7 miljoen euro gaat mislopen. Dat meldde ABM Financial News al eerder. Om te anticiperen op het provisieverbod nam BinckBank eerder dit jaar Jean-Paul van Oudheusden in dienst, die bij RBS (Royal Bank of Scotland) Markets verantwoordelijk was voor turbo’s en andere hefboomproducten in Nederland. Op het moment van zijn overstap naar BinckBank was bij RBS (Royal Bank of Scotland) al bekend dat zij gingen ophouden met deze producten. De invloed van Van Oudheusden bij de ontwikkeling en lancering van de eigen hefboomproducten door BinckBank is duidelijk merkbaar.

Binck Bank - Hefboomproducten

Provisieverbod verandert aanbod producten en diensten

Tegenover IEXProfs eerder dit jaar vertelde Van Oudheusden dat zijn werkzaamheden bij BinckBank zullen zich vooral richten op de veranderingen die er plaatsvinden in de retail beleggingsmarkt als gevolg van het provisieverbod per 1 januari 2014. “BinckBank is de enige beleggingsspeciaalzaak van Nederland. De veranderingen in de Europese wet- en regelgeving  dwingt ook BinckBank na te denken over aanpassingen in het aanbod van producten en diensten voor haar ongeveer 450.000 particuliere rekeninghouders, zeker in een tijd waarin overheden zelfredzaamheid voorstaan. Als belegger in hart en nieren kijk ik er naar uit daar mijn bijdrage aan te leveren”, aldus Van Oudheusden voor zijn aantreden bij BinckBank. “Het project om met eigen hefboomproducten te komen loopt naar wens”, zegt een woordvoerder van BinckBank tegenover ABM Financial News. “Naast distributeur wordt de bank ook producent van hefboomproducten”.

Toezichthouders sceptisch over ontwikkeling

Niet iedereen is blij met het op de markt brengen van eigen hefboomproducten. Toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten) wil graag van alle hefboomproducten af, vanwege de complexiteit ervan. Ook de VEB (Vereniging van Effectenbezitters) heeft liever geen hefboomproducten op de markt. Het onbedoelde effect van het provisieverbod door de werkgever is dat producten van derden niet meer (of veel minder prominent) worden aangeboden en “iedereen zijn eigen producten in elkaar knutselt”. Dat stelt Patrick Beijersbergen van de VEB (Vereniging van Effectenbezitters) in een stuk voor de zakensite Z24. “Hier wreekt zich dat het provisieverbod alleen betrekking heeft op producten van derden. Producten uit de eigen stal mag je zo duur verkopen als je wilt”, aldus Beijersbergen. Beijersbergen verwacht zelfs dat het totale kostenniveau voor de klant straks hoger zal uitkomen dan nu het geval is.