Winst BinckBank daalt met 12 procent in derde kwartaal

22 oktober 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Online beleggingsbank BinckBank heeft in het derde kwartaal van 2013 een nettowinst geboekt van €10,6 miljoen. Dat is, ondanks een omzetgroei van 8% en een stijging van het aantal transacties met 25%, een winstdaling van 12% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De daling is toe te schrijven aan een lastenstijging van 9% als het gevolg van hogere kosten door investeringen in Alex, regelgeving en een groter verlies op de deelnemingen in BeFrank en TOM.

Alex doet het goed

Alex presteerde het afgelopen kwartaal opnieuw sterk. Er werd voor €191 miljoen aan nieuw vermogen binnengehaald en de onlinebroker mocht het afgelopen kwartaal z’n tienduizendste nieuwe klant van het jaar verwelkomen. De bestuursvoorzitter van BinckBank, Koen Beentjes, is dan ook tevreden met de groei van Alex in de afgelopen zomer. “We hebben onze marketingcampagne doorgezet en dat heeft gezorgd voor een goede instroom. Dat is belangrijk.”

Marktomstandigheden blijven lastig voor BinckBank

BinckBank blijft echter last houden van de lage rente op de geld- en kapitaalmarkt. De rentebaten namen vorig kwartaal op jaarbasis met 9% af tot €7 miljoen. “Ons resultaat is sterk afhankelijk van de activiteit van onze klanten op de beurs. Wij bevinden ons in een zeer complexe omgeving die aan veel juridische, fiscale en maatschappelijke verandering onderhevig is. Deze veranderingen zullen invloed hebben op de resultaten van BinckBank. De combinatie van incidentele kosten en structureel hoge kosten vanwege investeringen in vermogensbeheer en compliance veroorzaakt een kostenstijging voor BinckBank”, aldus Beentjes.

BINCKBANK

Provisieverbod zal resultaten BinckBank raken

De provisiebaten stegen vorig kwartaal met 17% tot €31 miljoen. Vanaf 2014 wordt de retourprovisie op de verkoop van beleggingsfondsen en -producten verboden. Dit provisieverbod raakt volgens Beentjes ongeveer €7 tot €8 miljoen van de inkomsten uit het afgelopen kwartaal. De topman beaamt dat de resultaten hierdoor onder druk komen te staan.

Provisieverbod dwingt BinckBank te innoveren

Concreet betekent dit dat BinckBank haar verdienmodel ten aanzien van beleggingsfondsen zal veranderen. BinckBank werkt aan de ontwikkeling van eigen turbo's en sprinters. De bank verwacht de nieuwe producten in de eerste helft van volgend jaar in de markt te zetten. Beentjes geeft in een toelichting aan dat er met een grote bank wordt gepraat over het gezamenlijk ontwikkelen van dit product en dat BinckBank opzoek gaat naar een partner om ten aanzien van deze nieuwe producten operationele processen uit te besteden.

Gevolgen provisieverbod voor BinckBank nog onduidelijk

De vraag is of de verkoop van eigen turbo's en sprinters de positie van de bank gaat beïnvloeden. De ontwikkeling van een nieuw hefboomproduct kan de solvabiliteit met een paar procentpunt drukken. Daarnaast zullen de nieuwe producten pas vanaf 2015 aan het resultaat van BinckBank bijdragen, terwijl het provisieverbod al in 2014 ingaat.