ECB: Drie paar ogen controleren bankbalansen

15 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de wijze waarop stresstests worden uitgevoerd volgend jaar wijzigen. De nieuwe stresstest moet een nauwkeuriger beeld geven van de weerbaarheid van banken bij diverse negatieve scenario’s. De aanscherping van de stresstest is een reactie op de kritiek dat de huidige stresstests niet grondig genoeg waren en ze de problemen onvoldoende hebben blootgelegd.

Controle door drie paar ogen

In de nieuwe stresstest worden de balansen van banken door “three pairs of eyes” gecontroleerd, aldus ECB bestuurder Benoit Coeure. Allereest is het de centrale bank van een EU land dat de weerbaarheid van hun banken bewaakt. Vervolgens neemt de ECB de financiële instellingen onder de loep. Ten slot zullen de balansen ook nog worden gecontroleerd door onafhankelijke accountants.

ECB - Controle

De in Frankfurt gevestigde ECB zal het toezicht van de Europese banken op zich nemen. Dit is onderdeel van de vorming van een bankenunie. Voordat de ECB het toezicht naar zich toetrekt is het volgens diverse ECB-bestuurders noodzakelijk dat bankbalansen zijn opgeschoond voor zogeheten slechte leningen. "Wat op zijn minst beschikbaar moet zijn voor banken is Europese steun in de vorm van leningen van het Europees Stabiliteitsmechanisme", aldus Coeure.

Doorlichting door Oliver Wyman

De ECB heeft Oliver Wyman ingehuurd om de 130 belangrijkste banken binnen Europa door te lichten. Met de review wil de ECB inzicht krijgen in de financiële huishouding van de instellingen, alvorens het volgend jaar verantwoordelijk wordt voor de toezicht van de grote banken in de eurozone. Eerder gaf Jeroen Dijsselbloem aan niet te verwachten dat de doorlichting van ING, Rabobank, ABN AMRO en SNS REAAL tot problemen zal leiden.