SNS: Nederlanders zijn matig voorbereid op overlijden

08 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Een kwart van de Nederlandse koppels heeft daadwerkelijk voorzieningen getroffen in het geval van het overlijden van de partner of zichzelf. Nederlandse stellen en met name mannen zijn zich slechts in beperkte mate bewust van de gevolgen voor het overlijden van hun partner. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van SNS REAAL onder 1034 respondenten met een vaste partner.

Onbewust van financiële gevolgen overlijden

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse stellen matig voorbereid zijn op de financiële gevolgen van het overlijden van de partner of zichzelf. Ze lijken zich in beperkte mate bewust van de financiële gevolgen van overlijden. Een derde van de respondenten verwacht in financiële problemen te komen wanneer zij of hun partner overlijdt. Opvallend is dat de financiële impact van het overlijden van de partner vooral voor vrouwen lijkt te gelden. Van de mannelijke respondenten geeft 52% aan voldoende inkomen te hebben tegen een kwart van de vrouwen (27%). Mogelijk speelt hierbij mee dat een opvallend hoog percentage van de mannen (78%) nog steeds de belangrijkste kostwinnaar. 

SNS Reaal - Begravenis

Gevolgen van overlijden nader bekijken

Gezien de mogelijk grote financiële impact van overlijden is het raadzaam om deze samen met de partner te onderzoeken. “Zaken die heel normaal zijn, zoals het betalen van de hypotheek kunnen plotsklaps onder druk komen te staan. Niet iedereen zal het nodig hebben om financiële gevolgen van overlijden af te dekken, maar het loont in ieder geval om deze met de partner eens in kaart te brengen”, aldus Bart Janknegt, Directeur Marketing en Distributie bij REAAL. Zo kunnen veel mensen hun hypotheek niet meer betalen als hun partner wegvalt. En als er kinderen in het spel zijn dan moet je al snel minder werken of een groter beroep doen op de kinderopvang.