ABN AMRO: Boetevrij aflossen tot actuele WOZ-waarde

03 oktober 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Vanaf 1 november is het voor klanten van ABN AMRO mogelijk om hun hypotheek boetevrij af te lossen tot aan de meest actuele WOZ-waarde van hun woning. Met deze mogelijkheid tot boetevrij aflossen gaat de bank verder dan andere banken. SNS en Rabobank maakten eerder bekend dat boetevrij aflossen mogelijk is bij een schenking van maximaal €100.000.

Boetevrij aflossen voor alle klanten met een ‘onder water’ hypotheek

ABN AMRO maakt het voor klanten met een zogeheten ‘onder water’ hypotheek mogelijk om hun hypotheek boetevrij af te lossen tot aan de meest actuele WOZ-waarde van hun woning. Bij een 'onder water' hypotheek is het openstaande hypotheekbedrag hoger dan de waarde van de woning. Op dit moment staat ongeveer 25% van de hypotheekklanten van ABN AMRO ‘onder water’. ABN AMRO wil met deze regeling het hypotheekbedrag van hun klanten meer in verhouding brengen tot de waarde van de woning waardoor de kans op restschuld kleiner wordt of verdwijnt.

ABN AMRO - Aflossen tot aan WOZ

Boetevrij aflossen bij SNS en Rabobank beperkt tot schenkingen van €100.000

Eerder maakte SNS en Rabobank bekend dat zij hun beleid op het gebied van boetevrij aflossen gaan verruimen. Dit was een reactie op het voorstel van het kabinet om eenmalig geen belasting te heffen op schenkingen tot €100.00 voor het aflossen, aankopen of verbouwen van de eigen woning. SNS en Rabobank hebben de boete, die consumenten betalen als zij hun hypotheek vervroegd willen aflossen met een schenking tot €100.000, afgeschaft. Normaliter geldt dat een consument jaarlijks maximaal 10% van zijn hypotheek boetevrij mag aflossen. ABN AMRO komt nu ook met een verruiming van de mogelijkheid tot boetevrij aflossen, maar de bank gaat wel verder dan de andere banken. ING beraadt zich nog over een eventuele verruiming.

Minister Dijsselbloem zei eerder al te hopen en te verwachten dat banken het voorbeeld van SNS gaan volgen.