Dijsselbloem: Geen boeterente bij vervroegde aflossing

20 september 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Minister Dijsselbloem pleit voor het afschaffen van de boeterente die bij een huiseigenaar in rekening wordt gebracht als hij zijn hypotheek vervroegd wil aflossen. SNS maakte gisteren bekend dat zij deze boete afschaft wanneer de hypotheek wordt afgelost met een schenking tot €100.000. De minister hoopt en verwacht dat banken het voorbeeld van SNS gaan volgen. Dat meldt NU.nl op basis van een reactie van de minister op het besluit van SNS.

Boetevrij aflossen bij SNS

SNS schaft de boete af die consumenten betalen als zij hun hypotheek vervroegd willen aflossen met een schenking tot €100.000. Normaliter geldt dat een consument jaarlijks maximaal 10% van zijn hypotheek boetevrij mag aflossen. De verruiming van deze mogelijkheid bij SNS REAAL is een reactie op de kritiek van onder andere Vereniging Eigen Huis.

Dijsselbloem noemt dit besluit van SNS "goed nieuws" en hoopt en verwacht dat andere banken zullen volgen. "Het opheffen van de boeterente kan een vliegwiel zijn voor nieuwe groei in de bouw", aldus de minister tegen NU.nl

afschaffing aflosboetes

Stimuleren van aflossen hypotheek

Om de woningmarkt een impuls te geven is het kabinet tijdens Prinsjesdag met het voorstel gekomen om eenmalig geen belasting te heffen op schenkingen tot €100.00 voor het aflossen, aankopen of verbouwen van de eigen woning. De Vereniging Eigen Huis vindt tijdens de periode dat deze regeling geldt, banken ook geen boeterente moeten rekenen bij vervroegd aflossen. De boeterente kan namelijk het gebruik van deze regeling flink ontmoedigen.

Banken brengen een boeterente in rekening omdat zij na een aflossing op een hypotheek minder rente-inkomsten ontvangen. Het is dus een vergoeding voor gemiste inkomsten.