Winst Van Lanschot door stijgende provisie-inkomsten

14 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De nettowinst van Van Lanschot is in het tweede kwartaal gestegen naar €33,7 miljoen, tegenover €10,7 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Het onderliggende resultaat, dus exclusief eenmalige posten, kwam uit op €37,7 miljoen. Het hogere winstcijfer is voor een groot deel toe te schrijven aan de stijgende provisie-inkomsten. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van de private bank, die zich positioneert als onafhankelijke gespecialiseerde wealth manager.

Hogere provisie-inkomsten

Aan de inkomstenkant zien we een toename van provisies, en ook de instroom van klanten in vermogensbeheer zet door. Van Lanschot profiteert duidelijk van het feit dat haar klanten weer meer gaan beleggen als gevolg van de lage spaarrentes en het toenemende vertrouwen in de economie. Door de lage marktrente en lagere volumes zijn de rentebaten gedaald.

Lagere bedrijfslasten

De kredietvoorzieningen zijn terug op het niveau van vorig jaar en lijken zich daarmee te stabiliseren. Aan de kostenkant werpt het kostenreductieprogramma zijn vruchten af: de kosten van de bank zijn in de eerste zes maanden met 7% gedaald.

Van Lanschot - Winstcijfers Q2

Realisatie van strategie op schema

De uitvoering van de nieuwe strategie van Lanschot, gericht op de versterking van haar positie als onafhankelijke gespecialiseerde wealth manager, ligt goed op schema. De private bank laat haar vermogensdrempel van €250.000 vrij belegbaar vermogen los en komt met een nieuw servicemodel voor personal banking. Daarnaast gaat Van Lanschot haar online dienstverlening voor vermogensbeheer, beleggingsadvies en sparen verder uitbreiden. Begin augustus werd bekend dat Van Lanschot het handelsplatform van het failliete Mijnbroker overneemt.