Verontwaardiging maar geen actie inzake bonus Robeco

03 juli 2013 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Minister Dijsselbloem heeft zijn ongenoegen geuit over de in zijn ogen exorbitante bonus die uitgekeerd is aan de top van Robeco. Vakcentrale De Unie is zelfs woedend en eist actie van de minister.

Uit een brief van De Nederlandsche Bank (DNB), die in handen is van RTL Nieuws, blijkt dat de Rabobank de topmanagers van Robeco €33 miljoen aan bonus betaalt wegens de overname van de vermogensbeheerder door investeringsmaatschappij ORIX. In totaal gaat het om 53 medewerkers van Robeco die meeprofiteren van de bonus.

In de brief van de DNB brief staat dat de bonus in principe in strijd is met de regeling Beheerst Beloningsbeleid omdat het om een gegarandeerde bonus gaat. DNB geeft toch toestemming "in dit bijzondere geval", vanwege "de noodzaak om medewerkers die cruciaal zijn voor de continuïteit van de bedrijfsvoering te behouden", aldus RTL Nieuws.

Robeco - Bonus

De Rabobank zegt in een reactie dat het om aanblijfpremies gaat, die gebruikelijk zijn als een bedrijf wordt overgenomen. "Wij willen dat het overnameproces goed verloopt en dat het hogere management gedurende deze periode bij Robeco blijft om de overname in goede banen te leiden," aldus een woordvoerder tegenover de NOS.

Dijsselbloem niet gelukkig

Minister Dijsselbloem is niet gelukkig met de gang van zaken. Dat de DNB de bonussen goedkeurde, noemt hij onverstandig en in strijd met de eigen regels. "Toestemming voor zo'n groot bedrag, in strijd met de regels is onverstandig," zei hij bij RTL Z. Volgens hem gaat de bonus ook in tegen de tijdgeest, waar zeer kritisch wordt gekeken naar de bankensector. Dijsselbloem laat het er niet bij zitten, zo zei hij tegen RTL Z. “Ik zal zeker DNB vragen om uitleg, voor mij en voor de samenleving, waarom dit is goedgekeurd. Ik vind het een dubieuze beslissing."

Dijsselbloem wist niet van de bonussen, hij werd er door verrast. Het besluit erover is genomen in de tijd dat zijn voorganger Jan Kees de Jager nog minister was. Dijsselbloem weet niet of DNB het aan De Jager heeft gemeld. “Als het mij was voorgelegd, had ik gezegd: dit lijkt me onverstandig, dit moeten we niet doen. In het licht van de huidige financiële en economische crisis is dit niet uit te leggen.”

Voor Dijsselbloem zijn de Robeco-bonussen aanleiding om tempo te maken met wetgeving die de bonussen in de bankensector maximeert op 20% van het vaste salaris, meldt De Telegraaf. Deze wet moet ook gaan gelden voor alle Nederlandse banken, dus ook die geen staatssteun hebben ontvangen.

Vakcentrale De Unie wil actie

Vakbond De Unie is woedend over de megabonus van €33 miljoen. “Dit is geld over de balk smijten'', zegt De Unie-voorzitter Reinier Castelein. “Ik snap hier werkelijk helemaal niets van. De minister moet keihard ingrijpen.'' Dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën de kwestie afschuift op zijn voorganger Jan Kees de Jager noemt hij “slap”. Is dit dezelfde minister die Cyprus op de knieën bracht en tegen de Russen met zwart geld zei “zoek het maar uit”? En hier geven hij zomaar €33 miljoen weg. Daarvan kun je 600 tot 700 man een jaar lang aan het werk houden'', aldus een Castelein.