Japanse dienstverlener ORIX rondt overname Robeco af

03 juli 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De Japanse financiële dienstverlener ORIX heeft de overname van vermogensbeheerder Robeco afgerond. ORIX betaalt circa €1.94 miljard aan de Rabobank voor 90% van de aandelen. Voor klanten verandert er weinig, Robeco blijft haar klantrelaties onderhouden. 

In februari werd bekend dat ORIX de Nederlandse vermogensbeheerder had overgenomen van de Rabobank. Destijds werd verwacht dat de transactie, na het verkrijgen van de wettelijke goedkeuringen, binnen 6 maanden zou worden voltooid. In een persbericht laat de bank weten dat te transactie eerder dan verwacht is afgerond,

ORIX is vooral actief in Azië en het Midden-Oosten en Robeco in Europa en de Verenigde Staten. Daarmee is Robeco strategisch gezien, een goede aanvulling op het netwerk van ORIX. De Japanners verwachten met deze overname hun ambities in internationaal vermogensbeheer te kunnen realiseren.

Robeco overname

De Japanners geven aan Robeco te kopen vanwege de “robuuste groei van het beheerd vermogen en de hoge winstgevendheid”. ORIX verwacht met de aankoop van Robeco een “stevige” omzetgroei te realiseren. De Japanse financiële dienstverlener kan zich goed vinden in de strategie van Robeco, de dienstverlening aan klanten en de beleggingsprocessen. ORIX ziet ook groeimogelijkheden in de pensioen- en asset management markten in Azië en het Midden-Oosten. ORIX en Rabobank zullen als strategische partners ook nieuwe activiteiten overwegen.

Management
Roderick Munsters zal aanblijven als CEO van Robeco en zal rapporteren aan het hoofdkantoor van ORIX in Tokio. In de Raad van Commissarissen vinden wijzigingen plaats. Yoshihiko Miyauchi (CEO van ORIX) en Makoto Inoue (COO van ORIX) worden benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen. De huidige RvC leden Gilles Izeboud, Piet van Schijndel en Philip Lambert treden af als commissarissen.

Robeco bank naar Rabobank
De bankactiviteiten van Robeco zijn overgedragen aan Rabobank.